Topul etichetelor stupide: cele mai aberante indicatii si avertizari ce insotesc produsele americane

Data publicarii: 08-01-2007
Nu bagati copiii in masina de spalat. Nu uscati telefonul mobil in cuptorul cu microunde. Nu cititi cartea de telefon in timp ce conduceti masina. Aceste indicatii stupide, dar cat se poate de reale au fost declarate castigatoare la concursul anual "Cele mai ridicole avertismente", organizat in Statele Unite. Premiile sunt decernate de MLA, o asociatie din statul Michigan, care lupta impotriva proliferarii proceselor prin care atat de multi americani cer daune de la diverse companii pentru accidente stupide de care se fac singuri vinovati.

In cursul anului trecut, MLA a primit 150 de propuneri de la diversi cetateni socati de prostiile pe care le gasesc scrise pe ambalajele sau instructiunile de folosire a tot felul de produse. Grupul a ales cinci dintre acestea, cele trei castigatoare fiind desemnate prin vot de ascultatorii unui post de radio.

Prostia dauneaza grav sanatatii

Premiul intai, in valoare de 500 de dolari, a fost incasat de Bob Wilkinson, patronul unei spalatorii publice din Detroit, cel care a fotografiat inscriptia geniala de pe unul dintre utilajele sale: "Nu puneti nicio persoana in acest aparat".

Compania producatoare a explicat insa ca a plasat acest avertisment pe masina respectiva pentru a se pune la adapost de un eventual proces in cazul unui nefericit accident. Un purtator de cuvant al companiei a explicat ca a existat un astfel de caz, cand o alta firma s-a trezit data in judecata dupa moartea unei persoane intr-o masina de spalat.

In opinia celor de la MLA, acest gen de procese au devenit o adevarata plaga a societatii americane, iar masurile de siguranta pe care si le iau companiile nu ajuta la nimic.

Dimpotriva, consumatorilor li se servesc instructiuni si avertismente tot mai stufoase si mai penibile, astfel incat exista riscul sa nu le mai ia in seama nici macar pe cele cu adevarat importante, spune Robert B. Dorigo Jones, presedintele grupului MLA. Pe locul doi s-a clasat avertismentul gasit pe un iaht - "Nu folositi un chibrit aprins ori o flacara deschisa pentru a verifica nivelul combustibilului din rezervor".

Locul trei a revenit, la egalitate, indicatiei de un bilet de loterie "Nu calcati cu fierul" si sfatului de a nu usca celularul la microunde.

Decernarea premiilor a coincis cu lansarea cartii lui Jones: "Scoateti copilul inainte de pliere: 101 cele mai stupide, prostesti si trasnite avertismente".

Titlul face referire la o pretioasa indicatie prin care parintii erau atentionati sa scoata copilul din caruciorul pliant inainte de a-l strange. Dincolo de dorinta de a amuza publicul cu aceste perle din gandirea fabrican-tilor de bunuri de larg consum, Jones spune ca scopul sau este de a trezi lumea la realitate si de a pune capat proceselor abuzive care sufoca justitia americana.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: