Constantin Vieru: Romania, cel mai apropiat si de nadejde partener pentru Republica Moldova

Data publicarii: 14-10-2017 | Economie

Romania a ramas de-a lungul anilor cel mai apropiat si de nadejde partener pentru Republica Moldova, iar Bucurestiul a fost si ramane un sustinator al apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana, a declarat Constantin Vieru, presedintele Camerei Bilaterale de Comert si Industrie Republica Moldova - Romania, la evenimentul "Excelenta in Business".

"Este evident că ceea ce a reușit să obțină Moldova în anii de independență ar fi fost imposibil fără susținerea țărilor partenere și în primul rând al României, cu care împărtășim aceeași identitate, limbă, cultură și trecut istoric. În pofida tuturor problemelor care au existat între Chișinău și București de-a lungul anilor, cel mai apropiat și de nădejde partener pentru Republica Moldova a continuat să rămână România. În ultimii ani, relațiile Republicii Moldova cu România au fost marcate de o excelentă colaborare bilaterală în toate domeniile. Bucureștiul a fost și rămâne un susținător al apropierii Republicii Moldova de UE. Guvernul României a sprijint constant și dezinteresat țara noastră în negocierile privind liberalizarea regimului de vize, precum și în semnarea acordurilor de asociere și de liber-schimb cu țările UE. România a fost primul stat din UE care a ratificat aceste documente de o importanță istorică pentru prezentul și viitorul european al Republicii Moldova", a spus Constantin Vieru.

Potrivit acestuia, România este și principalul partener comercial al Republicii Moldova. Vieru a afirmat că în Republica Moldova funcționează peste 1.600 de firme cu capital din România.

La rândul său, Octavian Calmîc, viceprim-ministru și ministru al Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, a declarat că economia acestui stat suferă mari transformări structurale și se observă o reorientare a fluxurilor comerciale dinspre spațiul estic spre cel vestic, iar ponderea exporturilor pe piața europeană este de 65%, în timp ce potențialul este de 85%.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Economiei Anca Chiser a amintit că joi s-a încheiat ce-a de-a 10-a reuniune a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică România — Republica Moldova, fiind semnat de către miniștrii Economiei din cele două țări un protocol de colaborare.

Sursa: Agerpress