Ambasadorul Olandei: Pentru olandezi este ceva obisnuit sa mearga la serviciu cu bicicleta; orasul viitorului inseamna mobilitate

Data publicarii: 24-10-2017 | Economie

Un element aparte al unui oras inteligent este mobilitatea, iar la ora actuala Olanda este singura tara din lume in care sunt mai multe biciclete decat locuitori, pentru olandezi fiind un lucru cat se poate de obisnuit sa mearga la serviciu cu acest mijloc de transport, a declarat, marti, in cadrul conferintei "Different City - Smart City Dezbatere Nationala 2014 - 2020", Stella Ronner-Grubacic, ambasadorul Olandei in Romania.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"Avem nevoie de astfel de tehnologii noi. Noi, în Olanda, ne-am străduit să devenim una dintre cele mai inteligente societăți și, evident, că lucrurile nu s-au petrecut de pe o zi pe alta. Totul a pornit dintr-un anumit punct. La noi, a fost din anii 1970. Spun asta pentru că, repet, sunt multe lucruri de făcut. Un element aparte al unui oraș inteligent este mobilitatea. În Olanda am găsit o soluție și anume faimoasele biciclete. Pentru olandezi este un lucru cât se poate de obișnuit să meargă la serviciu cu bicicleta și cred merită să ținem cont de faptul că Olanda este singura țară din lume în care sunt mai multe biciclete decât locuitori. Avem 16 milioane de locuitori și 18 milioane de biciclete. Olandezul de rând preferă acest mijloc de transport cu care se deplasează pentru a merge la birou sau în alte locuri din oraș. Poate dumneavoastră, celor care lucrați în companii, nu vi se pare că aceasta reprezintă cea mai potrivită soluție de mobilitate inteligentă", a menționat Grubacic.

Ambasadorul Olandei a punctat faptul că, în România, a demarat o mișcare către dezvoltarea smart a orașelor, însă destul de lentă.

"Numărul de vehicule electrice a ajuns la 152.000 de unități la finalul anului trecut. Politica oficială a Guvernului este să se ajungă, până în 2025, ca transportul public să folosească numai autobuze electrice. Ce vedem noi în România este că municipalitățile recuperează rapid distanța. Prima dată am văzut un vehicul Tesla electric la Cluj și am discutat cu primarul orașului pe această temă a mobilității electrice. Mă bucur să anunț astăzi că Guvernul olandez a hotărât să sprijine un grup de zece primării din România pentru ca primarii lor să viziteze Olanda, să viziteze orașele inteligente din țara noastră, undeva în cursul anului viitor. Dacă sunt primari interesați printre dumneavoastră vă rugăm să luați legătura cu mine sau cu Ambasada. În România, s-a declanșat o oarecare mișcare pe Smart City destul de lentă, dar care merge către un viitor avantajos pentru orașe și locuitorii lor. Pentru a implementa un oraș inteligent este nevoie de guvernanță inteligentă. Ne bucurăm să vedem o mulțime de inițiative private care încearcă să creeze soluții smart la problemele cu care ne confruntăm. Aceste soluții trebuie adaptate la împrejurările locale. Orașele inteligente se bazează tăria inițiativei private. Sectoarele public și privat trebuie să fie parteneri egali pentru un viitor smart", a afirmat oficialul olandez.

În România, la ora actuală, singurul proiect de tip smart city în care sunt implicate autoritățile centrele, locale și companii din domeniul tehnologiei este "Alba Iulia Smart City 2018". Prin intermediul acestui proiect național se urmărește construirea celui mai modern și inteligent oraș din România. De asemenea, acesta se bazează deja pe dezvoltarea de parteneriate public-private care vor conduce la integrarea de soluții din diverse sectoare de activitate la nivel local și regional.

Un studiu realizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, în colaborare cu specialiștii de la Siemens (una dintre numeroasele companii de top implicate în proiect), arată că valoarea potențială a beneficiilor directe și indirecte, generate de tehnologiile inteligente în oraș ar putea ajunge la 532 de milioane de euro, în următoarele trei decenii.

Conform datelor prezentate recent, într-un interviu acordat AGERPRES, de către Nicolaie Moldovan, city manager al Municipiului Alba Iulia, până la nivelul lunii septembrie a acestui an, în cadrul proiectului "Alba Iulia Smart City 2018" au fost contractate aproape 60 de proiecte pe 10 verticale de interes, ce se regăsesc și în recomandările Uniunii Europene.

Ambasada Olandei și consultanți internaționali în strategii smart city vor fi prezenți, marți și miercuri, în cadrul celei de-a doua ediții a dezbaterii naționale 2017 — 2020 "Different City — Smart City", eveniment organizat de Fundația Națională a Tinerilor Manageri și Different Angle Cluster — primul cluster din domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din București

A doua zi a dezbaterii, programată pe 25 octombrie, este rezervată întâlnirilor bilaterale de business, ce se vor desfășura la Clubul Administrației, notează organizatorii.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: