Mersul economiei, salariile mici si preturile - motive de ingrijorare pentru romani

Data publicarii: 08-01-2007
Mersul economiei, salariile mici si preturile - motive de ingrijorare pentru romaniAgenda publica a romanilor si europenilor este dominata de problemele economice, insa in timp ce romanii sunt preocupati de mersul economiei, salariile mici si preturile mari, europenii pun accent pe somaj, imigratie si terorism, indica Eurobarometrul 66 dat luni publicitatii. Romanii sunt preocupati de dezvoltarea economica, preturi si inflatie intr-o masura mai mare (30%) decat europenii din statele integrate in 2004 (20%) sau decat cei din vechile state membre UE (15%). Pensiile, sistemul sanitar, taxele si dezvoltarea economica a tarii sunt pe primele locuri in topul ingrijorarilor romanilor, in timp ce somajul, terorismul si imigratia sunt principalele preocupari ale celorlalti europeni.

In UE27 tematica economica este predominanta, dar diferenta este data de aspectele pe care se pune accentul, a subliniat profesorul Dumitru Sandu, autorul Raportului National.

Pentru 45% dintre romani cea mai importanta problema a tarii este situatia sa economica, proportie depasita doar de Ungaria (47%). Cel mai putin preocupati de acest subiect sunt irlandezii, doar 5% dintre ei considerand ca este o problema. La nivel european, situatia economica interna este considerata subiect de preocupare pentru doar 22% dintre cetatenii vechilor state membre si de catre 29% dintre cetatenii din tarile care au aderat in 2004.

Insa vechii europeni, 38% dintre ei, sunt preocupati de somaj, spre deosebire de doar 21% dintre romani, care considera o problema lipsa locurilor de munca. O proportie de 52% dintre cetatenii statelor care au aderat la UE in 2004 considera somajul principala problema a tarii in care traiesc. La nivel de tari, germanii sunt cei mai ingrijorati (70%), in timp ce irlandezii sunt cel mai putin preocupati de lipsa locurilor de munca (5%).

Preturile mari si inflatia ii preocupa pe 30% dintre romani, cu 15 procente mai mult decat media europeana a UE 15 si cu 10 procente mai mult decat cea a europenilor din penultimul val de extindere (2004). Doar pentru 1% dintre suedezi aceste subiecte reprezinta un motiv de preocupare, in timp ce pentru 56% dintre letoni preturile ridicate si inflatia sunt teme de ingrijorare.

Eurobarometrul 66 a fost realizat pe baza unui sondaj desfasurat in perioada 6-9 septembrie 2006, pe un esantion de 1.047 de subiecti. Acestia au oferit raspunsuri referitoare la atitudinea lor fata de UE si institutiile romanesti, la prioritatile lor sociale si la valorile in care cred. Realizatorii studiului considera ca acesta masoara pulsul Romaniei la momentul zero al drumului catre integrare.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: