Daea: 2017 este un an exceptional, cu productii istorice pe care Romania nu le-a mai realizat pana in prezent

Data publicarii: 26-10-2017 | Economie

Anul 2017 este unul exceptional, fara precedent, cu productii istorice pe care Romania nu le-a mai realizat pana in prezent si cu cele mai multe fonduri europene atrase, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, la Antena 3.

"Am realizat cea mare producție de grâu din istorie, peste 10 milioane de tone, asta înseamnă o producție medie de 4.836 kg/ha. Așa s-a întâmplat și la rapiță, așa s-a întâmplat și la mazăre, la orz și la floarea soarelui. La toate aceste culturi sunt producții istorice pe care nu le-a mai realizat România de când se cultivă aceste culturi. Suntem lideri la floarea soarelui, locul I în Europa. Am realizat peste 3,150 milioane de tone, vom vedea ce înseamnă producțiile celorlalte state pentru a vedea unde ne aflăm. Suntem și în poziția de a fi prima țară din UE care a accesat fondurile europene pe FEGA, care înseamnă 99,04%", a spus Daea.

Întrebat de ce se mândrește cu această producție istorică în condițiile în care tot ce s-a realizat în agricultură a fost în sectorul privat, șeful MADR a răspuns că fermierii au fost sprijiniți, "la timp, atunci când cere câmpul", cu subvenții de la bugetul statului.

"Noi am atras anul acesta în agricultură tot ce se putea atrage din fonduri europene, 99,04%, pe fonduri de FEGA, pe plăți directe. Sunt bani aduși în țara. De ce ne lăudăm cu producția acestor fermieri? Da, ne lăudăm cu România! Da, fermierii lucrează! Da, fermierii au tehnologia! Da, fermierii au costuri, dar subvențiile înseamnă 2,7 miliarde de euro pe care îi introducem prin bugetul statului, prin voință politică. Contribuția este a fermierilor, dar statul vine cu acest suport bugetar extrem de important. Și important este că au fost date la timp, atunci când cere câmpul. (...) Principalul obiectiv pe care l-am avut stabilit de președintele PSD, prezentat în campania electorală și însușit în Parlamentul României prin programul de Guvernare, a fost acordarea subvențiilor la timp. Aici este motorul și cheia rezultatelor obținute de fermierii români într-un an agricol cu condiții climatice favorabile, în general, pentru toate culturile", a explicat ministrul Agriculturii.

Daea a contrazis opiniile potrivit cărora producțiile agricole record din acest an sunt asemănătoare raportărilor din vremea lui Ceaușescu, subliniind că fermierii au o reținere de a comunica integral producția obținută.

"Este exclus să fie ca pe vremea lui Ceaușescu. Realitatea o dovedește. Într-adevăr, din partea fermierilor este o reținere să își comunice întreaga producție. Ei stau până la sfârșitul anului să vadă ce și cum din punct de vedere contabilicește, dar este o producție reală care poate fi constatată în teren de fiecare fermier", a adăugat ministrul.

Ministrul Agriculturii a reamintit că respectă cu strictețe programul de guvernare, "acesta este biblia mea", fiind un program bine așezat și cu obiective clare.

"Am programul de guvernare pe care îl păstrez tot timpul cât voi fi ministru al Agriculturii, acesta este biblia mea, pentru asta sunt ministru al Agriculturii, ca să duc la îndeplinire programul de guvernare. Este un program bun, bine așezat, cu obiective clare, cu termene de execuție, cu sume care au fost prevăzute și guvernul le-a acordat pentru agricultură. Bugetul pentru agricultură în 2017 a fost construit pe programe, pe care le-am urmărit pas cu pas și ele au ajuns la un rezultat", a precizat Petre Daea.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: