Romania este o tara cu o importanta cultura agricola; sectorul trebuie sa rezolve problemele legate de schimbarile climatice (ambasador)

Data publicarii: 26-10-2017 | Economie

Romania este unul dintre cei mai mari producatori europeni si o tara cu o importanta cultura agricola, insa, pentru a continua sa creasca, sectorul trebuie sa rezolve problemele legate de schimbarile climatice care afecteaza frecvent productia vegetala si sa evolueze catre o agricultura moderna si performanta, a declarat, miercuri, Michele Ramis, ambasadorul Frantei in Romania, la pavilionul francez de la Indagra 2017.

"Pavilionul francez de la Indagra corespunde acestei logici de promovare a cunoștințelor, a tehnologiilor și a mașinilor agricole franceze prezente în România. Pe lângă genetica animală și pe lângă tehnologie să nu uităm că România este unul dintre cei mai mari producători europeni și o țară cu o mare cultură agricolă, dar, pentru a continua să crească, sectorul agricol trebuie să rezolve și niște probleme, dintre care unele sunt legate de schimbarea climei care afectează frecvent producția vegetala și să evolueze către o agricultură moderna și performantă. De altfel, cred că aceasta este ideea principală a acestui salon pentru care sunteți prezenți aici astăzi", a spus ambasadorul Franței.

Ea a precizat că dinamica schimburilor franco-române a continuat să crească și în primul semestru al anului 2017, produsele agroalimentare reprezentând 6,4% din exporturile franceze către România.

De asemenea, ambasadorul Franței la București a menționat inițiativa de protejare a solurilor "patru la mie" pe care o derulează Franța și care își dorește să răspundă la problemele legate de schimbările climatice, România fiind invitată să se alăture acestei inițiative.

"Este vorba de o politică voluntară de introducere de măsuri de protejare a solurilor pentru a ajunge la o creștere a cotei de carbon cu 0,4% și care a primit anul acesta un premiu, pentru că se consacră și viitorului. Invit și România să ni se alăture în această acțiune pentru că poate avea o contribuție importantă în toate aceste schimburi de idei", a adăugat Michčle Ramis.

Nu în ultimul rând, diplomatul francez a amintit de inițiativa Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România privind grupul de lucru pentru agricultură care analizează diverse teme de actualitate din sectorul agricol precum cadastrul, formarea celor din domeniu sau irigațiile.

Ambasadorul a mulțumit firmelor franceze prezente la Indagra pentru că "au încredere în potențialul agricol al României și sunt aici ca să împărtășească cunoștințele și experiența crescătorilor români", în condițiile în care aceasta este a doua țară dintre statele Europei Centrale și Est din punctul de vedere al suprafeței agricole, cu soluri de foarte bună calitate.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Măricel Floricel Dima a apreciat prezența producătorilor francezi la Indagra pe toate sectoarele agricole, dar și colaborarea cu producătorii români.

"Agricultura României prezintă un mare interes pentru toată Europa în ceea ce privește creșterea animalelor, procesarea sectorului vegetal, animal sau horticol. Avem aici la Pavilionul Franței asigurare, promovare de utilaje și echipamente, zonă de material pomicol, semințe, o plajă foarte mare care arată interesul Franței și al producătorilor francezi pentru agricultura României. Cu toate acestea, mai avem multe de făcut — de la învățământ, irigații, producție, genetică — și, de aceea, colaborarea care există trebuie consolidată", a subliniat secretarul de stat.

Franța participă anul acesta la Indagra 2017 pentru a 12-a oară consecutiv, cu unul dintre cele mai importante pavilioane naționale, respectiv 20 de societăți și filiale franțuzești care își prezintă experiența și expertiza.

Sectoarele prezente sunt: genetică bovină și ovină, cereale, certificare bio, silozuri, sere, echipamente pentru manipularea și tratarea cerealelor, utilaje agricole, butași și portaltoi de pomi fructiferi, bănci, servicii juridice și de leasing, asigurări și consultanță.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: