Chirita: ANRE si Consiliul Concurentei nu au definit regulile de pe piata gazelor, asa s-a ajuns la aceasta situatie confuza

Data publicarii: 27-10-2017 | Economie

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) si Consiliul Concurentei nu si-au indeplinit obligatiile prevazute de OUG 64/2016, potrivit careia cele doua institutii ar fi trebui sa defineasca regulile specifice de tranzactionare pe pietele centralizate de gaze naturale, a declarat, joi, presedintele ANRE, Dumitru Chirita, la audierile din comisia parlamentara de ancheta privind activitatea ANRE.

"Conform OUG 64/2016, ANRE și Consiliul Concurenței aveau obligația să stabilească reguli specifice care să fie aplicate pe piețele centralizate de gaze naturale, în scopul tranzacționării gazelor naturale în condiții concurențiale și în mod transparent, public și nediscriminatoriu. Din păcate, astăzi, la ora la care vorbim, aceste reguli specifice nu există", a spus Chiriță.

Aceasta, în contextul în care cele două burse de gaze existente, OPCOM și BRM, care au licențe din 2013, funcționează în condiții diferite.

"Asta e cea mai mare bombă", a afirmat președintele comisiei de anchetă, Iulian Iancu.

Dumitru Chiriță a continuat spunând că acest lucru a dus la confuzie în piață.

"Din punct de vedere legal, până la această oră, ANRE nu și-a îndeplinit această sarcină prevăzută de OUG 64 și de aici, după părerea mea, situația confuză, neclară — sau cum vreți s-o spuneți dumneavoastră — în legătură cu modul în care s-au făcut tranzacțiile pe platformele de tranzacționare, așa cum au fost ele autorizate, prin deciziile din 2013", a precizat acesta.

La rândul său, Iulian Iancu a răspuns: "Abia acum înțeleg de ce s-a ajuns la asemenea ciudățenii de comportament între operatori cu aceeași licență".

Dumitru Chiriță a preluat funcția de președinte al ANRE pe 23 octombrie 2017, înlocuindu-l pe Niculae Havrileț.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: