VIDEO #alegeoaia Piete de gros in toate capitalele de judet si in Bucuresti pentru crescatorii de animale, din 2018

Data publicarii: 27-10-2017 | Economie

Campania 'Alege Oaia !' a debutat joi, la Indagra, cu o "chemare" din tulnic si cantece pastoresti interpretate de fluierasii de la Vaideeni, "pentru ca agricultura inseamna si cultura".

Nu ai lipsit mirosurile îmbietoare de tocăniță și oaie la proțap și aglomerația specifică târgurilor de agricultură, unde toată lumea vrea să surprindă cele mai bune imagini și să deguste bunătăți tradiționale.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, primit cu aplauze de către fermieri și vizitatori, a fost luat prin suprindere de un producător de ovine în vârstă de 76 de ani, "țăranul sărac din Vrancea" după cum s-a autointitulat, care l-a certat pentru că nu a făcut nimic pentru ciobanii din zonă pentru a-și putea valorifica lâna, oferindu-i totodată un balot cu "două kilograme de lână și trei kilograme de ciulini".

"Domnule ministru, veniți în mijlocul nostru pentru că ați venit în Vrancea doar la degustare de vinuri, dar noi vrem să facem un festival din crama țăranului. Nu întreabă nimeni de vinul ăsta. Avem în Vrancea 24.000 de hectare și toate sunt pârloagă. O să mâncăm reziduurile capitaliștilor", a spus producătorul care este și președinte al Cooperativei "Țăranul sărac" și lider de sindicat la Propac.

Ministrul a precizat că prețuiește foarte mult lâna primită chiar dacă ciulinii par puși cu mâna și a subliniat că o va ține așa până la anul când intră programul MADR privind sprijinul pentru lână. Acesta i-a promis țăranului că va sta de vorbă cu el și atunci îi va arăta lâna curată, pentru că o va curăța cu mâna sa, pentru că are "preocuparea, dragostea și dorința de a o face".

"Este un moment excepțional astăzi când lansăm acest program de promovare a consumului de carne și a produselor din carne de oaie, dar și a celor din lapte de oaie. Îi felicit pe toți crescătorii de ovine din România. Am făcut acest lucru pentru crescătorii de ovine și din respect pentru munca pe care o desfășoară în locuri pe care unii nu au ajuns nici măcar cu dorința de a ajunge acolo. Programul acesta pe care îl veți vedea acum aici va fi peste câteva zile la Bucur Obor și apoi în toată țara în capitalele de județ, în așa fel încât în România să putem dezvolta acest interes pentru carnea de oaie și a produselor din carne de oaie. Am făcut acest program cu reprezentanții structurilor asociative din acest sector care au dorit să vină cu eforturile proprii și cheltuiala proprie pentru acest eveniment socotind că se dezvoltă consumul în România, iar fermierii pot să își desfacă produsele și să câștige în urma muncii pe care o depun", a precizat Daea.

Ministrul a subliniat că intenționează să facă începând cu anul 2018 piețe de gros pentru crescătorii de ovine din toată țara, astfel încât fermierii să poată să își aducă animalele să le valorifice în condiții sigure.

'Începând cu anul 2018 vom face piețe de gros în toate capitalele de județ și în București, autorizate sanitar-veterinar, unde oamenii își vor putea aduce animalele pentru a le valorifica", a spus ministrul Agriculturii.

Ulterior, acesta a invitat presa și vizitatorii să deguste produsele din carne și tocănița la ceaun făcută de ciobani la fața locului. În pofida aglomerației și îmbrâncelilor, șeful de la Agricultură s-a îmbrățișat cu toată lumea și a degustat din toate produsele prezentate.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat joi campania de promovare și încurajare a consumului de carne și produse din carne de oaie în rândul românilor 'Alege Oaia!'. Campania se va desfășura la nivel național pe o durată de trei luni.

Prin această campanie, MADR urmărește valorificarea producțiilor agroalimentare provenite de la specia ovine, creșterea valorii de export prin produse prelucrate, atragerea forței de muncă în sectorul de prelucrare a cărnii și a produselor din carne de oaie, dar și păstrarea tradițiilor privind preparatele culinare din această specie, în special în zonele montane.

Potrivit datelor statistice publicate de Oficiul european de statistică (Eurostat) în luna februarie, în 2014, România era al treilea crescător de ovine din UE cu 9,5 milioane ovine, respectiv 11% din efectivul total de ovine din UE de 84,2 milioane animale. Peste un sfert (27%) din ovinele din UE erau crescute în Marea Britanie, care număra 23 milioane ovine, urmată de Spania (18%) și România (11% cu 9,5 milioane ovine).

Consumul de carne și produse din carne de ovine în anul 2016 a fost în medie de 2,6 kg/cap locuitor, în ușoară creștere față de 2015 când se înregistra un consum de 2,3 kg/locuitor în 2015, dar semnificativ mai mare față de anul 2014 când era de numai 0,7 kg/locuitor anual. Consumul cel mai mare de carne de oaie, respectiv de miel, este în perioada Paștelui, când necesarul este acoperit în mare parte din producția autohtonă.

În comparație, media consumului în UE a fost de 2 kilograme pe locuitor anual în 2015, față de 1,9 în 2014, Franța și Irlanda înregistrând cel mai mare consum, de 2,9 kilograme, respectiv 2,8 kilograme pe locuitor anual.

Pe de altă parte, România exportă cu predilecție ovine vii în țările Orientului Mijlociu și nu numai, respectiv în Libia, teritoriile palestiniene, Iordania, Liban, Turcia, Italia și importă carne de ovine din Ungaria, Spania, Grecia și Austria.

În 2016, exporturile de animale vii (ovine) în țările menționate au totalizat 218 milioane de euro pentru o cantitate de 107.000 tone, iar importurile de carne de miel au totalizat 5,2 milioane pentru 2.000 de tone.

Din ultimele date operative deținute de MADR, efectivele totale de ovine ale României sunt de 16,3 milioane de capete în 2016, din care 4,8 milioane capete sunt miei, ceea ce reprezintă 29,4% din efectivul total.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: