Husanu (SANITAS Bucuresti): In momentul de fata nu putem hotari altceva decat stoparea actiunilor de protest

Data publicarii: 27-10-2017 | Economie

Federatia SANITAS a hotarat joi stoparea actiunilor de protest, in urma discutiilor purtate in cadrul Consiliului National al Federatiei, la care au participat premierul Mihai Tudose, ministrul Sanatatii, Florin Bodog, si presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Președintele SANITAS București, Viorel Hușanu, a declarat pentru AGERPRES că au fost rezolvate patru din revendicările sindicaliștilor, respectiv s-au găsit soluții menținerea sporurilor până la 1 martie 2018, menținerea tichetelor de masă, precum și păstrarea orelor de lucru, la 35 de ore pe săptămână, cu o singură gardă obligatorie pe lună.

"Menținerea sporurilor actuale, până la 1 martie 2018, astfel încât niciun salariat, inclusiv partea medicală, nu va pierde nimic, inclusiv TESA. Tot până la 1 martie vom negocia cu Ministerul Sănătății un nou regulament de sporuri, dar pe un alt principiu, nu va mai fi un regulament care să aducă un plus procentual și va fi probabil un regulament care să aducă o sumă fixă fiecărui salariat care lucrează într-un anumit domeniu care prezintă ceva periculozitate. Dacă până acum și medicul și infirmiera aveau un spor de 10%, care acel 10% însemna un 3 lei pentru infirmier și 10 lei pentru medic, deci era o diferență foarte mare, acum va fi aceeași sumă, pentru că riscurile sunt aceleași. Până la 1 martie se va creiona un nou regulament de sporuri, care să producă o sumă fixă pentru toată lumea. Tichetele de masă se vor menține în continuare, chiar dacă nu sub forma fizică de tichet, o variantă compensatorie, că va fi voucher, că va fi o sumă fixă în bani, dar ele ca principiu se vor menține pentru cei care au avut până acum, iar pentru medici se va reveni la forma actuală, cu 35 de ore de muncă săptămânal, care înseamnă obligativitatea unei singure gărzi pe lună și nu la varianta prevăzută în lege, cu 48 de ore pe săptămână, deci pentru medici este un câștig", a precizat Hușanu.

Întrebat dacă intenționează să păstreze decizia de a continua acțiunile de protest, acesta a răspuns că nu.

"Aseară (miercuri, n.r.) Biroul Executiv propusese pentru astăzi (joi, n.r.) grevă generală de acum încolo, deci continuarea protestelor cu această grevă generală. Nu mai este cazul. Ceea ce ne-a promis Guvernul și președintele partidului aflat la guvernare este mulțumitor, iar toată lumea câștigă, nu pierde, nu stagnează nimeni, toată lumea are de câștigat, deci dacă toată lumea câștigă chiar nu mai văd utilitatea unor mișcări de protest. Suntem pregătiți în continuare, până când vom vedea negru pe alb că așa se întâmplă, dar în momentul de față nu putem hotărî altceva decât stoparea acțiunilor de protest", a subliniat Viorel Hușanu.

Federația SANITAS a declanșat programul de proteste în a doua jumătate a lunii septembrie, iar pe 19 octombrie a avut loc un miting de protest în piața George Enescu, urmat de marș spre Piața Victoriei.

Principalele solicitări ale sindicaliștilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială, aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială începând cu 1 martie 2018, renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: