Mitroi: Economia functioneaza in parametri de foarte bine, dar trebuie un pic estompata

Data publicarii: 30-10-2017 | Economie

Economia functioneaza in parametri de foarte bine, dar trebuie un pic estompata acum si probabil ar fi necesare niste masuri de restrangere fiscala, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, analist economic si profesor de finante comportamentale.

"Economia funcționează în parametri de foarte bine, dar trebuie un pic estompată acum și probabil ar fi necesare niște măsuri de restrângere fiscală. Dacă sunt foarte bune sau nu, rămâne de văzut. Economia trebuie, într-un fel sau altul, temperată să rămână în jurul a 7%, între 6 și 7%. Mai mult nu avem voie să creștem cu acest mix de politici economice. Aș lăsa politicile monetare pentru vremuri mai dure care ar putea veni din afară, deși nu cred că va veni repede această încetinire economică", a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, cel mai mare risc pe care România îl are în momentul de față este riscul de infrastructură inadecvată creșterii economice și nivelului de dezvoltare al societății.

El a precizat, în contextul noilor măsuri fiscale anunțată, că așteaptă să vadă și măsuri care să compenseze deficitul de infrastructură și de investiții.

"Eu aștept să văd și măsuri care să compenseze deficitul groaznic de infrastructură și de investiții. Atât de mult ne-am preocupat de salarii, de trecerea CAS și de taxe și impozite, am uitat de taxe și impozite pe bilanțuri și al companiilor și al indivizilor. Mă interesează redevențele care trebuie să fie mult mai mari și mai aspre pentru marile companii. Dacă tot te-ai apucat de Codul fiscal și l-ai modificat substanțial, eu cred că trebuia abordat și din punctul ăsta de vedere", a explicat Mitroi.

Un proiect de modificare a Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finanțelor, prevede trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, începând din 2018, și scăderea acestora cu două puncte procentuale, de la 39,5% la 37,25%.

De asemenea, va fi majorat la un milion de euro, de la 500.000 euro, pragul cifrei de afaceri pentru încadrarea unei companii în categoria microîntreprinderilor, toate aceste firme urmând să fie impozitate cu 1% pe cifra de afaceri, în locul impozitului de 16% pe profit.

Pe de altă parte, în cazul persoanelor fizice, impozitul pe venit se va reduce de la 16% la 10%.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: