Andreea Paul: Romania a retrogradat 9 pozitii in privinta usurintei de a derula afaceri, o deterioare deloc dorita a competitivitatii economiei

Data publicarii: Astazi, 01-11-2017 | Economie

Romania a retrogradat noua pozitii la usurinta de a derula afaceri, o deterioare deloc dorita a competitivitatii economiei noastre, sustine Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru Competivitate, intr-un comunicat, remis AGERPRES, citand ultimul raport global "Doing Business 2018" publicat de Banca Mondiala.

"Regresul competitivității începe cu deterioarea educației și a mediului de afaceri. 'Beneficiem' de ambele. Din păcate, am intrat în faza pe afaceri", avertizează Andreea Paul.

Conform raportului, în prezent, România se situează pe locul 45 în cea ce privește ușurința de a derula afaceri, față de ediția precedentă când s-a aflat pe locul 36, din cele 190 de țări analizate, însă rămâne pe primul loc în lume la libertatea comerțului internațional, adică la ușurința de a importa și de a exporta.

"Dar în ceea ce privește ușurința de a deschide o nouă afacere am retrogradat două poziții, în prezent țara noastră fiind pe locul 64, față de locul 62 în ediția precedentă. Cel mai mare regres l-am înregistrat în privința obținerii permiselor de construcție unde România a retrogradat 55 de poziții față de ediția anterioară, în prezent regăsindu-ne pe locul 150, față de locul 95 în ediția precedentă", a menționat Andreea Paul.

Potrivit acesteia, accesul la curentul electric este în egală măsură o problemă nerezolvată, România situându-se pe locul 147 în lume.

"Cred că nu se înțelege prea bine la nivelul decidenților publici că viața românilor ar fi mult mai ușoară cu un mediu de afaceri predictibil fiscal, atractiv, favorabil investițiilor, creării locurilor de muncă, favorabil digitalizării și noilor tehnologii. Cred că nu se înțelege prea bine că nu se poate trăi bine cu politicianism și populism. Cred că nu se înțelege suficient că trebuie să ne prețuim mult mai mult investitorii și concetățenii talentați. Acest ultim indicator, al capacității de a ne reține resursele umane talentate în țară, ar trebui să ne dea frisoane pentru că ne așază în topul rușinii globale, pe locul 132 în lume din 137 de țări analizate în 'Raportul Global al Competitivității 2017-2018', publicat de către Forumul Economic Mondial. Degeaba ne lăudăm cu românii talentați după ce performează în străinătate, dacă nu reușim să capitalizăm aceste resurse umane fabuloase în țară", a atras atenția președintele INACO, Andreea Paul.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: