Peste trei sferturi dintre companiile din Romania au un risc scazut din punct de vedere al afacerilor (studiu)

Data publicarii: Astazi, 01-11-2017 | Economie

Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov detin mai mult de jumatate (58%) din totalul companiilor profitabile din Romania, in functie de EBITDA (castiguri inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare - n. r.), iar peste trei sferturi (76%) dintre firmele active in tara noastra prezinta un risc scazut din acest punct de vedere, potrivit rezultatelor studiului "True Leaders", prezentate miercuri de Alexandra Predeanu, country manager ICAP Romania.

"Top 500 cele mai profitabile companii din România, în funcție de EBITDA, la decembrie 2016. Profitabilitatea Top 500 era aceeași în decembrie 2016 față de anul anterior. Industria telecom se află pe primul loc în 2016, la fel ca și în anul anterior, aceasta fiind urmată de industria extracției petrolului și de cea de retail. Cele mai profitabile companii din România, în funcție de EBITDA, se află în București, cu un total de 5,492 miliarde de euro, iar, alături de județul Ilfov, deține 58% din totalul afacerilor în funcție de aceste indicator. Pe locurile următoare se clasează județele Timiș, Argeș, Prahova și Cluj", a menționat Predeanu, într-o conferință de specialitate.

Din perspectiva riscului, 76% dintre companiile care activează în România prezintă un risc scăzut, dar există și 8% dintre companii care au risc ridicat de insolvență, incapacitate de plată sau faliment, iar 16% au risc mediu, reiese din cercetarea de specialitate.

În același timp, aproape 60% dintre aceste companii stagnează în aceeași zonă de risc, adică au o situație economico-financiară care nici nu se înrăutățește, nici nu se îmbunătățește.

Conform studiului citat, cele mai profitabile companii din România, în 2016, raportat la rezultatul EBITDA, sunt, în ordine: OMV Petrom, Orange România, Continental, Kaufland, Automobile Dacia, Dedeman, Vodafone, British Tobaco și RCS&RDS.

"Realizând o selecție din cele 500 de companii din România analizate, am rămas cu 143 de companii din România ce pot fi considerate ca fiind cele mai sănătoase, cu domeniul telecomunicațiilor pe primul loc, urmat de fabricarea anvelopelor și retail, food și tutun. În acest top, fabricarea berii se află pe locul 10. De asemenea, în Top 50 al investițiilor străine în România, prima poziție în 2016 revine Continental Automotive Productions SRL, cu o EBITDA de 234,043 milioane de euro", a subliniat reprezentantul ICAP România.

În privința provenienței investițiilor derulate în țara noastră, Germania rămâne pe primul loc, cu 36% din totalul EBITDA, urmată de Olanda (16%), România (15%) și Regatul Unit al Marii Britanii (8%). În acest context, Bucureștiul și județul Ilfov dețin jumătate din totalul EBITDA la capitolul investițiilor străine, iar Clujul, surprinzător, deține doar 2% din acest total.

Per ansamblu, profitul companiilor prezente în top a scăzut, în 2016, cu 1% în comparație cu anul precedent, se arată în studiul prezentat miercuri.

Studiul ICAP România a fost realizat pe baza mai multor criterii, primul dintre acestea fiind rezultatul EBIDTA, pe baza datelor financiare existente în decembrie 2016. Din totalul companiilor analizate, au fost excluse entitățile cu acționariat direct majoritar de stat, băncile, instituțiile financiar non-bancare și societățile de asigurare.

ICAP Group furnizează în România servicii de credit risk, un set complet de soluții care ajută companiile și instituțiile financiar-bancare să identifice potențialul risc comercial și de creditare, precum și să gestioneze mai bine riscul implicat în tranzacțiile comerciale și în relațiile cu clienții organizației.

În perioada 31 octombrie — 2 noiembrie are loc la București cea de-a patra ediție a Foreign Investors Summit, un eveniment B2B dedicat competitivității României, la care sunt așteptați 500 de participanți interesați de noi oportunități de afaceri, cinci industrii motoare ale creșterii economice a României, peste 50 de vorbitori și specialiști din diverse domenii de activitate.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: