Constantinescu (ASF): Romania s-a aflat la periferia Europei, nu se poate sa discutam de tarife plafonate in 2016 si 2017

Data publicarii: Astazi, 03-11-2017 | Economie

Romania s-a aflat, in ceea ce priveste piata de asigurari, la periferia Europei prin plafonarea tarifelor la RCA in 2016 si 2017, a afirmat, joi, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) Cornel Coca Constantinescu, intr-o conferinta de specialitate.

Sursa foto: ASF

"Eu sper ca piața să se reașeze. Se află într-un moment de resetare. De ce? Pentru că unul dintre motoarele de creștere a acestei piețe sunt asigurările generale, a trecut printr-o situație delicată. Eu am spus-o și o repet — și o repet numai pentru faptul că nu vreau să ne mai întoarcem în timp și nu cred că noi toți ne dorim altceva: ne-am aflat la periferia Europei. Nu se poate să discutăm de tarife plafonate în anul 2016, respectiv 2017, aici, într-o piață în care actorii importanți ai acestei piețe se regăsesc în zona marilor corporații și nu numai. Aceasta înseamnă că ar trebui să avem o ofertă diversificată. Trebuie să privim lucrurile cu maturitate și, în același timp, să ne concentrăm pe planuri de business pe termen lung și nu pe termen scurt. Ceea ce s-a întâmplat în anul 2016 a demonstrat o lipsă de maturitate a pieței, s-a demonstrat că fiecare din această piață a încercat să construiască pe termen scurt, fără să privească în perspectivă, fără să privească pe termen lung și fără să înțeleagă că în centrul atenției noastre trebuie să fie consumatorul", a spus Cornel Coca Constantinescu.

Potrivit acestuia, 79% din piață sunt asigurări generale, iar 21% asigurări de viață. Cu toate acestea, se remarcă o creștere semnificativă a segmentului de asigurări de viață, primele brute subscrise aferente acestui segment depășind nivelul de un miliard de lei în semestrul I 2017.

"Analizând în structură, constatăm că activitatea de asigurări generale este preponderentă, iar asigurările de viață reprezintă un segment sub potențial, am spune noi, deși această activitate, după cum constatați în ceea ce privește indemnizațiile brute plătite, este o activitate generatoare de profit pe termen lung. Cred că mai multă atenție din partea ofertei ar aduce asigurările de viață acolo unde le este locul. De ce mă refer în principal la ofertă și nu la cerere, pentru că cererea știm că este limitată, știm care este puterea de cumpărare astăzi în România, dar cred că asiguratorii trebuie să aibă capacitatea de a furniza produse care să poată fi absorbite de piață. De aceea, cred că problema rămâne în zona ofertei", a subliniat el.

În opinia sa, piața asigurărilor din România este una stabilă, caracterizată de îmbunătățirea indicatorilor de prudențialitate și de lichiditate, ceea ce rezultă din analiza efectuată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în urma raportărilor trimise de societățile de asigurare.

Cornel Coca Constantinescu a adăugat că piața asigurărilor a atins, în primul semestru al anului 2017, un total al primelor brute subscrise (PBS) de 5,04 miliarde de lei, în creștere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Pentru prima dată, toți asigurătorii îndeplineau, la data de 30 iunie 2017, cerințele minime de capital (MCR) și cerințele de capital de solvabilitate (SCR), conform Regimului Solvency II.

Totodată, rezultatul net al activității din primul semestru al anului 2017 a fost unul pozitiv, ridicându-se la 260,3 milioane lei, în creștere cu 115% față de perioada similară a anului trecut.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: