Daea: Anul viitor alegem ce vrea romanul; punem la dispozitia fermierilor instrumente de sprijin, iar consumatorilor posibilitatea de a alege

Data publicarii: 08-11-2017 | Economie

Anul viitor alegem ce vrea romanul, noi le punem la dispozitie fermierilor instrumente de sprijin, iar consumatorilor posibilitatea de a alege, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Petre Daea, adaugand ca primordial este sa creasca efectivele de porci.

"Anul viitor alegem ce vrea românul, nu alegem noi, noi punem la dispoziție fermierilor instrumente de sprijin și consumatorilor posibilitatea de a alege. În preocuparea noastră primordială este să creștem efectivele de suine, motiv pentru care am rugat și astăzi parlamentarii, membrii celor două comisii de specialitate să dea zor la aprobarea actului normativ să îl putem aplica începând cu primele zile ale anului viitor în așa fel încât să creștem efectivele de porci pentru a putea consuma cereale pe care le producem în România, realizând de la un an la altul randamente mari pe unitatea de suprafață, producții medii pe unitatea de suprafață. Sunt mândru să spun de fiecare dată că sunt producții istorice, care trebuie valorificate și ca să poți să le valorifici și să câștigi în România trebuie să zootehnizezi agricultura țării românești", a spus Daea.

El a menționat că acest lucru se poate doar prin valorificarea celor 4,8 milioane de hectare cu pajiști pe care România le deține și susținerea creșterii efectivelor de animale, în special ovine și taurine de carne.

"Putem face pe două canale de acțiune: unul de creștere a efectivelor de suine, în așa fel încât să nu trimiți la export porumbul pur și simplu, în barje, și să plece în lume, în loc să îl valorifici aici cu efectivele de animale pe care le ai, ca să poti exporta carne și produse din carne de porc. De asemenea, este nevoie să creștem și efectivele de ovine pe aceste suprafețe foarte mari ale țării. (...) Este un domeniu pe care trebuie să îl valorificăm în țara aceasta: resursa excepțională care este iarba, 4,8 milioane hectare pe care trebuie să o transformăm în carne și în lapte, ori acest lucru nu poți face dacă nu dezvolți efectivele de animale în speță ovinele și taurinele de carne", a adăugat șeful MADR.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat marți că are în plan elaborarea unui program pentru dezvoltarea raselor de porci Bazna și Mangalița, acesta fiind adresat fermelor de subzistență cu un efectiv de la minimum cinci capete la 20 de capete. Programul își propune să dezvolte efectivele existente de rase de suine aflate în conservare (Bazna și Mangalița), creșterea și multiplicarea grăsunilor în regim tradițional și realizarea unui ansamblu de exploatații specifice.

Un rol important în implementarea acestui program îl are Agenția Națională pentru Zootehnie care identifică producătorul, îl înregistrează în program, asigură livrarea grăsunilor, monitorizează activitatea, stabilește contractul cadru de livrare dintre producător și procesator, asigură încheierea contractului de achiziții de purcei.

În plus, programul are ca scop creșterea efectivelor de scroafe de reproducție aflate în crescătorii de rase autohtone, Bazna și Mangalița, precum și creșterea producției de carne de porc din rasele menționate. Totodată, se dorește asigurarea necesarului de carne provenit de la aceste rase pentru sectorul de procesare.

Programul destinat dezvoltării raselor de porci Bazna și Mangalița urmează campaniei "Alege Oaia!", pe care Ministerul Agriculturii a lansat-o pe data de 26 octombrie, la Romexpo, în cadrul târgului INDAGRA 2017. În demersul său, MADR are sprijinul tuturor crescătorilor de ovine din România, care doresc, prin intermediul acestei campanii, să determine consumatorii să manifeste mai mult interes pentru carnea de oaie și preparatele din carne de oaie.

Sursa: Agerpress