Daea: Doar 3 unitati de cercetare si dezvoltare agricola din Romania, din 53, au fost reorganizate in opt ani

Data publicarii: 08-11-2017 | Economie

Doar trei unitati de cercetare si dezvoltare agricola din Romania au fost reorganizate in opt ani de zile, dintr-un total de 53, iar acest fapt a dus la inglodarea acestora in datorii, in timp ce multi cercetatori au parasit locul de munca, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Petre Daea, in Comisiile reunite de Agricultura din Parlament.

"E bine de cunoscut pentru dumneavoastră pentru că urmăriți modul în care se desfășoară activitatea executivă și de aceea aș vrea să urmăriți dacă actele normative sunt puse în aplicare. Din nefericire, Legea 45/2009 (privind organizarea și funcționarea ASAS și a sistemului de cercetare-dezvoltare din agricultură n.r.) nu a fost aplicată în România. Dovadă este faptul că prin această lege, din 2009 până în 2017, doar trei unități de cercetare și dezvoltare din România au fost reorganizate din 53. În opt ani de zile doar trei unități și acest fapt a dus la înglodarea lor în datorii și o situație extrem de proastă din punct de vedere financiar. Prin imposibilitatea de a-și realiza obiectivele de cercetare, mulți cercetători au părăsit locul de muncă, abandonând activitatea uneori de zeci de ani, pentru că nu au avut cum să mai rămână în stațiuni copleșite de datorii", a spus Daea.

Acesta a precizat că "printr-o organizare atentă și cu toată angajarea umană în minister și Academie" s-au realizat în acest an 40 de Hotărâri de Guvern de reorganizare pentru stațiunile de cercetare.

"Am reușit să realizăm 40 de Hotărâri de Guvern pentru stațiunile de cercetare. Dacă în opt ani s-au făcut trei, cred că în 10 luni merita cercetarea românească să se facă 40, din care 19 au văzut lumina Monitorului Oficial și restul sunt în avizare. De aceea vă solicit sprijinul pentru aprobarea actelor normative care sunt în Parlament în diferite faze, în așa fel încât anul 2018 să-l putem analiza împreună și să ne bucuram de rezultatele noastre, ale tuturor", a adăugat șeful MADR.

Sectorul de cercetare agricolă a suferit după 1990 o presiune constantă asupra fondului funciar, în condițiile în care suprafețele de teren dedicate cercetării s-au redus de la 156.000 de hectare la numai 28.000 de hectare, iar de la 121 de unități de cercetare s-a ajuns la doar puțin peste 50. De asemenea, numărul de cercetători a scăzut de la 3.050 în anii '90, la mai puțin de 600.

Sursa: Agerpress