Stroe: Conducerea Metrorex nu a cheltuit in 2016 banii pe care i-a avut pentru intretinere si reparatii; executia actuala, la fel de slaba

Data publicarii: 08-11-2017 | Economie

Conducerea Metrorex nu a cheltuit anul trecut banii pe care i-a avut pentru intretinerea curenta si reparatii, iar executia bugetara pe acest an este la fel de slaba, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, la audierile din Comisia pentru transporturi din Camera Deputatilor.

Acesta a afirmat despre incidentul de vineri, când un jgheab de scurgere a infiltrațiilor a căzut din plafon pe tronsonul Eroilor-Politehnica și a produs un scurt circuit, oprind circulația metroului pe relația Izvor-Politehnica-Grozăvești, că a fost unul care putea să aibă consecințe deosebit de grave, iar concluzia care se conturează este că a fost generat de nerespectarea procedurilor de către personalul Metrorex.

"Am convingerea de la care nu voi face rabat nicio secundă că mai presus de toate trebuie să fie siguranța cetățenilor transportați. Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute la Metrorex este un incident care putea să aibă consecințe deosebit de grave — se conturează în concluzia anchetei că a fost generat de nerespectarea procedurilor de către personalul Metroului. Nu există jumătăți de măsură când discutăm de siguranța cetățenilor, indiferent pe ce cale sunt transportați", a spus Stroe, în comisie.

El a subliniat că Metrorex a avut la dispoziție fonduri pentru întreținerea curentă și pentru reparații, însă nici anul trecut și se pare că nici anul acesta nu au fost toți cheltuiți și nici eficient.

"Vorbim despre faptul că nu sunt fonduri pentru întreținerea curentă, pentru reparații? Conducerea Metroului nu a cheltuit anul trecut banii pe care i-a avut pentru întreținere și reparații. Deci, nu vorbim despre investiții, de Magistralele 5 și 6. Vorbim despre banii pentru întreținerea curentă, periodică, care trebuie făcută, iar conducerea Metroului anul trecut avea bani pentru reparații. Execuția bugetară pe acest an este la fel de slabă. De asemenea, la sfârșitul anului nu vor fi cheltuiți eficient și toți banii pentru reparații. Vorbim despre instruirea personalului, despre instituirea unei discipline ferme în cadrul personalului, de la mecanic la personalul de verificare și de pregătire a trenurilor. Și de aceea măsura pe care am luat-o a fost extrem de dură și de fermă, pentru a da un semnal. Nu au fost înlocuiți, destituiți, eliberați din funcție directorul general și directorul de exploatare pentru a face loc altora din clientela politică a nu știu cărei partid. Înlocuitorul temporar este un director de la Metrorex", a explicat ministrul.

În acest sens, șeful de la Transporturi a precizat că director general la Metrorex, conform Contractului Colectiv de Muncă, nu poate fi decât cineva care a lucrat 12 ani în sistemul feroviar, din care minimum 6 ani la Metrou.

"Astăzi dimineață am purtat o discuție lungă cu sindicatele de la Metrorex, am apreciat modul în care au pus problema și vreau să vă spun, ca să terminăm cu chestiunea asta, că în CCM de la Metrorex se spune foarte clar că inclusiv director general nu poate fi decât cineva care a lucrat în sistemul feroviar minimum 12 ani, din care 6 minim la Metrorex. Deci, personalul care va fi selecționat — deocamdată există un interimat asigurat de un director din structura Metroului — va fi din cadrul Metrorex, nu va fi dus acolo pe criterii politice sau de altă natură", a dat asigurări Felix Stroe.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, i-a demis vineri dimineață, 3 noiembrie, pe directorul general al Metrorex, Marin Aldea, și pe directorul de exploatare al societății, Liviu Daniel Dinu, au anunțat reprezentații ministerului. Potrivit acestora, ministrul a dispus și o anchetă severă la metrou.

Decizia a fost luată după ce, vineri dimineață, circulația metroului a fost blocată pe tronsonul Izvor-Politehnica-Grozăvești din cauza unui jgheab de scurgere a infiltrațiilor care a căzut din plafon și a produs un scurt circuit.

Tot vineri, Consiliul de Administrație al Metrorex a decis vineri numirea lui Ion Constantinescu în funcția de director general interimar al Metrorex, pe o perioadă de patru luni, și a aprobat depunerea mandatului pentru Marin Aldea, acesta revenind pe funcția de director Strategie Planificare Resurse în cadrul companiei.

"În ședința din 3 noiembrie 2017, Consiliul de Administrație al Metrorex a aprobat depunerea mandatului domnului Marin Aldea și revenirea acestuia pe funcția de Director Strategie Planificare Resurse în cadrul Metrorex. De asemenea, Consiliul de Administrație al Metrorex a decis, cu unanimitate de voturi, ca domnul Ion Constantinescu să fie numit director interimar pe o perioadă de patru luni cu posibilitatea de prelungire, așa cum prevede legea", au declarat pentru AGERPRES surse oficiale din domeniu.

Ion Constantinescu ocupa funcția de Director Strategie Planificare Resurse în Metrorex.

Sursa: Agerpress