Puscas (ANAP): Reforma institutiei continua, iar controlul ex-ante va fi uniformizat

Data publicarii: 08-11-2017 | Economie

Reforma Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP) merge in directia celor subliniate in strategia nationala de achizitii publice, iar in cazul controlului ex-ante se va realiza uniformizarea lui, a declarat miercuri Bogdan Puscas, presedinte institutiei, intr-o conferinta organizata de Priaevents.

"În speța controlului ex-ante, (reforma instituției n.r.) va conduce la o abordare partenerială. Nu va mai fi ceea ce spune astăzi Ordonanța 30 și celelalte texte, un control intruziv, în care Agenția Naționlă dedică timp, stabilește termene, face calendare sau decide dacă activitatea Comisiei de evaluare este conformă sau nu. Se va face uniformizarea controlului ex-ante, dispariția acelor diferențe majore între validarea documentațiilor și observarea pe perioada evaluării ofertelor", a spus Pușcaș.

El a precizat că în circuitul interministerial se află două proiecte de modificare a unor texte pe achiziții publice.

"Ne aflăm la un an și jumătate de la adoptarea pachetului legislativ de transpunere a celor 3 directive și de reinterpretare a Directivei privind remediile la un moment de cotitură, pe care îl sintetizăm prin nevoia de simplificare, recalibrare și retraducere a unor concepte pe care le-am simțit în acest an și jumătate ca nefiind suficient de funcționale, adaptate la ceea ce avem nevoie în viața de zi cu zi. Din acest motiv suntem în promovarea pe circuitul interministerial a două inițiative, una dintre ele fiind Ordonanța de modificare a unor texte legislative în domeniul achizițiilor publice și încă o Ordonanță de reorganizare și de reformare a sistemului de control ex-ante. Vreau să afirm angajamentul Guvernului pentru promovarea acestor măsuri de simplificare, transparentizare și fluidizare a legislației în domeniul achizițiilor publice", a precizat oficialul ANAP.

Strategia Națională în Domeniul Achizițiilor Publice și măsurile și noutățile legislative pe care le au în vedere Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională pentru Achiziții Publice în vederea stimulării mediului de business sunt printre subiectele conferinței PRIA Public Procurement, care se desfășoară miercuri.

Sursa: Agerpress