Ministrul Energiei: Romania a accelerat negocierile cu partea chineza pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si termocentrala Rovinari

Data publicarii: 09-11-2017 | Economie

Romania a accelerat negocierile cu partea chineza pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si realizarea unui grup nou pe lignit la termocentrala Rovinari, in ultimele trei luni fiind mai multe runde de discutii decat in ultimii ani la un loc, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Toma Petcu, cu ocazia vizitei in Romania a unei delegatii de companii si institutii din China, condusa de Nur Bekri, vicepresedintele Comisiei Nationale pentru Dezvoltare si Reforma din China.

Delegația chineză participă miercuri la conferința ministerială în cadrul formatului de cooperare China-Europa Centrală și de Est (formatul 16+1).

"Prin inițiativa Guvernului României de a-și asuma coordonarea domeniului energetic în cadrul formatului de cooperare 16+1, vrem să întărim că țara noastră poate fi o țară lider în domeniul energiei în Europa Centrală și de Est. Credem că această regiune se poate dezvolta foarte mult în următoarele decenii în sectorul energetic, devenind o zonă mult mai independentă și mai interesantă pentru investitori. Sigur, acest lucru poate fi atins, în primul rând, prin eforturile noastre, ale statelor din această zonă", a spus Petcu.

Potrivit acestuia, prezența la București a reprezentaților din 16 state europene și China poate fi un pas înainte în privința cooperării în această direcție.

"Desigur, pentru a reuși avem nevoie și de parteneriate, de investiții, know-how și tehnologii. De aceea, prezența companiilor din statul chinez poate facilita în cadrul reuniunii discuții aplicate și concrete privind proiecte în domeniul energiei. În opinia mea, aceste două zile de discuții sunt o ocazie pentru un dialog deschis între companiile prezente și decidenții din statele central și est-europene. De aceea, avem speranța că întregul efort diplomatic și economic va pune bazele, aici în România, a unor posibile viitoare proiecte, care să crească siguranța în alimentare cu energie și stabilitatea zonei central și est-europene", a continuat ministrul Energiei.

El a enumerat cele două proiecte energetice pentru care România se află în negocieri cu partenerii chinezi, respectiv reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și un nou grup pe lignit la Rovinari.

"Ambele sunt proiecte strategice majore pentru România care, odată dezvoltate, vor avea impact la nivel național și regional. Am deblocat împreună cu partea chineză negocierile în ambele cazuri și le-am accelerat. Chiar în marja acestei reuniuni, echipele de negociere româno-chineze au avut întâlniri zilnice, timp de o săptămână. De altfel, în luna septembrie aceleași echipe au discutat timp de trei săptămâni aspecte legate de Acordul Investitorilor și viitoarele Companii de Proiect. Ca să vă faceți o idee despre intensitatea cu care lucrăm, pot să vă spun că echipele de negociere au avut în ultimele trei luni mai multe runde de discuții decât în ultimii ani la un loc", a precizat Petcu.

El a susținut că dorește realizarea celor două proiecte cu partenerii chinezi datorită ariei de expertiză și capitalului de care dispun cele două companii implicate în negocieri, CGN și China Huadian Engineering.

"Sunt multe lucruri de făcut în sectorul energetic românesc. De aceea, cred că având la acceași masă toate statele din Regiune și China putem identifica noi oportunități de colaborare în acest sector vital pentru noi toți", a mai afirmat Toma Petcu.

La rândul său, Nur Bekri, vicepreședintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă și directorul Administrației Naționale pentru Energie din China, a precizat că partea chineză acordă o mare apreciere evenimentelor de la București, fiind prezentă la aceste activități cu o delegație formată din 20 de companii și instituții din sectorul energetic.

"Administrația pentru Energie din China, România și alte țări din Europa Centrală și de Est vor acționa împreună pentru dezvoltarea schimburilor în domeniul centralelor hidroelectrice, nucleare, energiei regenerabile, energiei petroliere și cărbunelui. Așa cum prietenii din mass-media cunosc, în China a avut loc cea de-a 19-a Adunare Generală a Reprezentanților, prilej cu care a fost declarată intrarea societății socialiste chineze într-o nouă etapă. Până în anul 2020, China va ajunge la un nivel de trai mediu, urmând ca din anul 2020 să intre într-o nouă etapă. Sunt foarte încrezător că această conferință va aduce beneficii viitoare Chinei, precum și țărilor din Europa Centrală și de Est, pentru o colaborare practică și va oferi în acest sens oportunități de dezvoltare a colaborării", a afirmat Nur Bekri.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: