UNCTAD: Investitiile straine directe in Romania au crescut cu 34,1% in 2006

Data publicarii: 10-01-2007
Investitiile straine directe in Romania au crescut in 2006 cu 34,1%, pana la 8.6 miliarde dolari, ritm egal cu media inregistrata la nivel global, de 34,3%, arata datele preliminare publicate, marti, de UNCTAD. Fluxul global de investitii straine directe a crescut pentru al treilea an consecutiv, pana la 1.230 miliarde dolari, insa recordul de peste 1.400 miliarde dolari din 2000 ramane nedoborat, potrivit primelor estimari din acest an ale Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).

"Cresterea investitiilor straine directe arata mai ales cresterea economica mare si peformantele economice puternice in multe parti ale lumii", a aratat UNCTAD, adaugand ca aceasta crestere a fost inregistrata atat in tarile dezvoltate, cat si in randul celor in curs de dezvoltare. Liberalizarea politicilor pentru investitii si a anumitor norme pentru comert au stimulat in plus acest avans.

Volumul investitiilor straine directe in tarile in curs de dezvoltare a crescut cu 48% in 2006 si a atins nivelul de 800 miliarde dolari. Statele Unite ale Americii au fost cel mai mare beneficiar de investitii straine directe in 2006, atragand un volum de investitii de 177,3 miliarde dolari. Astfel, SUA au devansat Marea Britanie, liderul din 2005. Totusi, UE ramane cea mai mare zona beneficiara de investitii straine directe. In 2006, volumul acestora a ajuns la 549 miliarde dolari, ceea ce inseamna ca UE a beneficiat anul trecut de 45% din toate investitiile straine directe, la scara globala.

Potrivit UNCTAD, au aparut mai multe riscuri la nivel mondial, care ar putea avea implicatii asupra fluxurilor din si spre tarile dezvoltate. UNCTAD este de parere ca dezechilibrele la nivelul conturilor curente, pretul mare si volatil al petrolului si deficitul fiscal mare al tarilor din UE vor avea consecinte asupra perspectivei investitiilor straine directe in tarile dezvoltate.

Fluxul de investitiilor straine directe catre tarile in curs de dezvoltare a crescut cu 10% anul trecut, iar pentru a economiile in tranzitie (Europa de Sud-Est si Comunitatea Statelor Independente), cresterea a fost de 56,2%.

Dupa un avans mic in 2005, fluxul investitiilor straine directe spre 19 tari din Europa de Sud-Est si Comunitatea Statelor Independente a crescut semnificativ in 2006, al saselea an de cresteri pentru regiune. Fluxul catre Rusia aproape s-a dublat, pana la 28,4 miliarde dolari. "Investitiile straine directe vor ramane animate, in mod special, in tarile ce au aderat la UE pe 1 ianuarie 2007 (Bulgaria si Romania) si in economiile mari precum Rusia sau Ucraina", se spune intr-un comunicat UNCTAD.

Crestererea economica se va incetini moderat in 2006. "Cresterea globala continua a dezechilibrelor externe, fluctuatii mari ale ratelor de schimb, cresterea ratelor dobanzilor si marirea presiunilor inflationiste si pretul mare si volatil al bunurilor duc spre riscuri care ar putea impiedica fluxurile de investitii straine directe si ar putea duce la o incetinire a cresterii rapide a investitiilor straine directe, inregistrata la scara globala in ultimii ani", a aratat UNCTAD.

Ultimul raport aspura riscurilor de tara al agentiei de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) estimeaza o scadere a investitiilor straine directe in Romania in acest an. Astfel, investitiile straine directe din Romania vor scadea in 2007, pana la 6,45 miliarde dolari, in conditiile in care rezultatele preliminare UNCTAD pentru 2006 arata un volum al investitiilor straine directe din Romania de 8,6 miliarde dolari. Ponderea in produsul intern brut a investitiilor straine directe din Romania va fi, in 2007, de 4,7%, peste media de 3,2% afisata de tarile cu un rating "BBB", Romania avand un calificativ de "BBB-".

Romania va reusi sa pastreze un nivel ridicat al investitiilor straine directe care nu vor scadea dupa aderare, cum s-a intamplat in Ungaria dupa 2004, declara, in luna octombrie, secretarul general al Agentiei Romane de Investitii Straine, Florin Vasilache.

"In ceea ce priveste evolutia fluxului investitiilor directe in acest an si in perioada urmatoare, consideram ca Romania nu se va confrunta cu un regres sau cu o stagnare, asa cum a avut loc in statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004", a explicat Vasilache. Valoarea investitiilor straine directe din 2006 va fi peste 6 miliarde dolari, fara a include si banii obtinuti din privatizarea Bancii Comerciale Romane (2,2 miliarde euro), a mai spus secretarul general ARIS. "Credem ca investitiile straine directe din Romania vor continua sa creasca", a declarat directorul executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Ruxandra Bandila. Directorul executiv CIS a motivat afirmatia si prin faptul ca investitorii straini au descoperit "mai tarziu" Romania.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: