Deficitul pe fondul de pensii se va reduce masiv anul viitor, dupa transferul platii contributiilor la angajat (ministrul Muncii)

Data publicarii: 10-11-2017 | Economie

Deficitul pe fondul de pensii se va reduce masiv anul viitor, in urma transferului contributiilor de la angajator la angajat, a declarat, joi, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

"Aproape toți românii vor simți beneficii de la acest Cod fiscal și am vrut să ne asigurăm că vor crește contribuțiile angajaților pentru Pilonul I de pensii. Prin calculele pe care le-am făcut, estimările noastre sunt că vor avea o pensie cu 20% în plus față de ceea ce se calculează acum. La fel, pentru că este vorba despre o bază de impozitare mai mare și de o bună colectare, care este până la urmă principalul nostru motiv pentru care am venit cu acest transfer al contribuțiilor, vorbim deja de reducerea masivă a deficitului pe fondul de pensii anul viitor", a afirmat ministrul, într-un interviu acordat postului România TV.

De asemenea, șeful de la Muncă a precizat că se așteaptă la o colectare net superioară a contribuțiilor la bugetul de stat, după aplicarea noului Cod fiscal.

"Ne așteptăm la o colectare net superioară. Atunci când v-am spus că este vorba de 30% firme care nu plătesc contribuții probabil că nu ați realizat dimensiunile dezastrului până în momentul în care ANAF a făcut publice datele exacte și anume că sunt peste 2 milioane de angajați pentru care nu se plătesc contribuțiile de către angajatori. Sunt și câteva companii de stat. Îmi vine în cap CFR-ul, de exemplu, acum. Și la ei sunt aceste probleme. Și, de asemenea, peste 150.000 de firme care nu fac aceste plăți către sistemul de stat", a subliniat ea.

Lia Olguța Vasilescu a spus că în cazul în care angajatorul nu va vira contribuțiile angajatului la bugetul de stat devine "penal", iar penalitățile vor fi suportate tot de către acesta.

"Ce făceau până acum angajatorii? Plăteau doar contribuția angajatului, nu o plăteau și pe a firmei lor. De acum înainte nu se va mai putea face acest lucru. Devine din nou penal, dar nu prin Codul fiscal se stabilesc sancțiunile penale, ci prin cu totul alte legi, iar penalitățile le vor plăti în continuare firmele, nu angajații, pentru că ele sunt obligate de fapt prin acest cod ca să vireze banii respectivi", a explicat ministrul Muncii.

În ceea ce privește pensiile, ea a dat asigurări că de la 1 iulie 2018 va crește pensia minim garantată de la 520 de lei la 640 de lei și punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, iar de la 1 ianuarie 2018 pentru pensiile ce depășesc 2.000 de lei va scădea impozitul pe venit de la 16% la 10%.

"Așa cum am anunțat, la data de 1 iulie (2018 — n. r.) crește pensia minim garantată de la 520 de lei la 640 de lei. (...) și, de asemenea, punctul de pensie care a fost majorat anul acesta la 1.000 de lei de la 1 iulie anul viitor va fi de 1.100 de lei. Dar vor fi creșteri și de la 1 ianuarie (2018 — n. r.) pentru pensiile peste 2.000 de lei, unde impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%, așa cum la pensiile sub 2.000 de lei s-a redus la zero impozitul încă din luna februarie a acestui an", a menționat Vasilescu.

În plus, ministrul a adăugat că se mai fac ajustări la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

"Se mai fac câteva ajustări la această lege. Este vorba în special de cei care lucrează cu fonduri europene. Au mai fost câteva corecții de făcut la cei din sănătate sau educație. Nu sunt reformulări majore ale legii. Așa cum am spus, nu este o lege perfectă, este o lege perfectibilă și în practică atunci când ea a început se să aplice deja s-au constatat câteva disfuncții pe care le-am corectat", a arătat oficialul de la Muncă.

Întrebată când vine noua Lege a pensiilor, Lia Olguța Vasilescu a răspuns: "Va veni foarte curând acum, pentru că așteptam Codul fiscal".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: