Mereuta: Stimularea cresterii nivelului de inovare al IMM-urilor trebuie sa constituie o principala optiune strategica a Guvernului Romaniei

Data publicarii: 12-11-2017 | Economie

Stimularea cresterii nivelului de inovare al IMM-urilor trebuie sa constituie o principala optiune strategica a Guvernului Romaniei, arata, intr-un studiu, Cezar Mereuta, cercetator asociat al Centrului de Modelare Macroeconomica al Academiei Romane si Membru de onoare al Academie de Stiinte Tehnice din Romania.

Studiul are la bază datele publicate recent de Eurostat cu privire la valorile productivității muncii în companiile rezidente din țările Uniunii Europene, în funcție de numărul de salariați.

Conform studiului, pe ansamblul țărilor Uniunii Europene cea mai mare valoare a productivității companiilor rezidente, exprimată în prețuri curente o au companiile cu peste 250 de salariați. În al doilea rând, pe ansamblul Uniunii Europene, valorile productivității companiilor rezidente scad odată cu reducerea numărului de salariați.

Cezar Mereuță susține că în România, spre deosebire de ansamblul Uniunii Europene și de Polonia, scăderea productivității IMM-urilor (50 — 249 de angajați; 20 — 49 de angajați ; 10 — 19 de angajați) față de valorile productivității companiilor cu peste 250 de salariați este mult mai accentuată. Cauza constă în faptul că IMM-urile Românești din categoriile menționate sunt mult mai puțin inovative decât companiile mari și foarte mari.

De asemenea, acesta precizează că numai creșterea numerică a IMM-urilor nu garantează creșterea economică durabilă a României.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: