Comisia Europeana se declara de partea Parlamentului in disputa cu BCE privind creditele neperformante

Data publicarii: 13-11-2017 | Economie

Banca Centrala Europeana (BCE) poate impune doar anumitor banci sa respecte noi cerinte de capital vizand provizioanele pentru creditele neperformante, a anuntat Comisia Europeana intr-un document publicat vineri, o clarificare de pozitie care ar putea afecta planurile BCE, transmite Reuters.

BCE este deja criticată de Parlamentul European, care miercuri a apreciat că BCE și-a depășit mandatul atunci când a propus noi norme obligatorii pentru toate băncile din zona euro pe care le supervizează. Documentul publicat vineri de Comisia Europeană pune noi presiuni asupra diviziei de supervizare din cadrul BCE pentru ca aceasta să își modifice planurile înainte de a intra în vigoare, la începutul anului următor.

Noile norme dezvăluite de BCE luna trecută ar urma să le solicite băncilor din zona euro să își constituie provizioane suficiente pentru a acoperi 100% din împrumuturile neperformante, în câțiva ani. Regulile preconizate de BCE, aflate în procedură de consultare până la data de 8 decembrie, au fost criticate pentru că ar putea afecta economia și ar încălca prerogativele Parlamentului European, ceea ce ar crește riscul unui posibil conflict instituțional.

În documentul publicat vineri, Comisia Europeană s-a declarat de partea Parlamentului European, apreciind că BCE poate forța doar anumite bănci să pună deoparte mai mulți bani pentru creditele neperformante. "Măsuri obligatorii și cerințe pot fi aplicate de organismul de supervizare doar de la caz la caz și în funcție de circumstanțele specifice ale unei bănci" a apreciat Comisia Europeană.

Documentul executivului comunitar confirmă o declarație anterioară a vice-președintelui Comisiei, Valdis Dombrovskis, dar contrazice poziția exprimată luni de Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici. La reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro, Pierre Moscovici s-a declarat de acord cu Jeroen Dijsselbloem, care și-a exprimat sprijinul pentru planurile BCE.

În replică, președintele noii agenții de supervizare bancară (SSM) din cadrul BCE, Daniele Nouy a declarat că Banca Centrală Europeană este pregătită să amâne și să îmbunătățească noile sale norme mai stricte privind creditele bancare neperformante. Nouy a apărat noile reguli preconizate de BCE dar a adăugat că aceste reguli vor fi "îmbunătățite" ținând cont de reacțiile generate.

Creditele neperformante acumulate în bilanțurile băncilor din zona euro au ajuns la nivelul de 1.000 de miliarde de dolari, ceea ce afectează activitatea de creditare către companii și gospodării. Oficialii italieni sunt în mod deosebit îngrijorați de planurile BCE în condițiile în care un sfert din stocul de credite neperformante din zona euro sunt deținute de băncile italiene.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: