Ecran de 2,5 metri si 70.000 de dolari

Data publicarii: 10-01-2007
Consumer Electronics Show in Las VegasCelulare subtiri cit foaia, televiziune mobila sau televizoare imense sint "produsele-soc" din primele doua zile ale Consumer Electronics Show in Las Vegas. Cel mai mare tirg de produse electronice din lume, International Consumer Electronics Show (CES), a inceput luni in Las Vegas (dupa ce simbata si duminica au avut loc festivitatile de deschidere) si va dura pina miine. Nume precum LG, Pioneer, Philips, Toshiba, Sharp, Panasonic, Yahoo!, Motorola, grupul Blu-ray, Intel sau Microsoft isi anunta, in aceste zile, noile produse si strategiile pentru 2007.

Bill Gates a deschis tirgul

Bill Gates, presedintele Microsoft, a deschis CES cu o prezentare vizind ultimele produse ale Microsoft, destinate sa ajunga in birouri, sufragerii, bucatarii sau in masinile consumatorilor.

In centrul prezentarii sale a stat noul program Windows Home Server, care are printre functii stocarea filelor video, audio si foto si distribuirea lor catre aparatura electronica din intreaga locuinta.

Compania are deja un contract cu Hewlett-Packard (HP) pentru producerea unui gadget numit Media Smart Server, care va aparea in a doua jumatate a acestui an.

Microsoft vrea sa transforme, de asemenea, consola sa Xbox 360 intr-un receiver al programelor tv de pe Internet (IPTV). Iar Ford Motors are de gind sa puna Windows in masinile sale, pentru ca soferii sa poata avea acces la telefoane, mesaje vocale sau text.

Mii de produse noi

Mii de alte produse noi, de la "casa conectata" a Microsoft si pina la dispozitive GPS de urmarire a ciinilor si alte marfuri inedite, sint expuse de-a lungul a trei centre imense de prezentare. "Ar trebui sa mergi vreo 25 de mile (40 km - n.red.) in susul si in josul oricarui centru de prezentare", a declarat, pentru ziarul local "Star Telegram", organizatorul evenimentului, Matt Swanson, presedintele Consumer Electronics Association.

In domeniul telefoanelor celulare, dar si al playerelor de muzica sau video, "subtire" este cuvintul de ordine. Noul model Motorola Rizr are 2 gigabiti de memorie si este capabil sa descarce muzica de pe mai mult de 200 de magazine virtuale.  In noiembrie anul trecut, producatorul de celulare a patruns pe piata indiana cu mobilul Motofone, de 1/3 inci, inca cel mai subtire. In replica, Nokia si-a dezvaluit modelul N76, un telefon foarte usor, cu clapa ce include si o camera de luat vederi de 2 megapixeli si memorie expandabila de 2 gigabiti, la fel de subtire precum modelul Motorola.

Atit Google, cit si Yahoo!, au incheiat parteneriate cu Samsung Electronics pentru a face mai usoara cautarea pe Internetul mobil. Yahoo!, in urma incheierii unor contracte-"bomba" cu Motorola, Nokia si Research In Motion, se afla cu un pas inaintea concurentilor de la Google.

Companiile DirecTV si EchoStar au prezentat sisteme care permit vizionarea programelor tv prin satelit oriunde, inclusiv din automobilul aflat in miscare.

Televizor de 70.000 de dolari

Daca televizoarele plate cu diagonala ecranului de 42 de inci (un metru) erau considerate mari, incepind de marti, firma Sharp a introdus pe piata americana uriasul televizor Aquos, cu o diagonala de aproximativ 2,5 metri si un ecran compus din cristale lichide. Preturile sint insa pe masura dimensiunilor. Un televizor cu plasma si diagonala de peste doi metri de la Panasonic costa la pret de retail 70.000 de dolari. Modelul prezentat de Sharp nu are inca pret.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: