Jianu, despre trecerea contributiilor la angajat: Nu stiu daca cineva din mediul de afaceri a cerut-o

Data publicarii: 15-11-2017 | Economie

Programele de guvernare ale fiecarui guvern in aceasta tara nu ar trebui sa fie unele inventate si paralele cu necesitati, iar in ceea ce priveste mutarea contributiilor de la angajator la angajat nu stiu daca mediul de afaceri a cerut-o, a declarat, marti, in cadrul unei dezbateri de specialitate, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Programele de guvernare ale fiecărui guvern în această țară nu ar trebui să fie unele inventate și paralele cu necesități și rigori. Dau un exemplu concret, și anume această mutare a contribuțiilor de la angajator la angajați. Nu știu dacă cineva din mediul de afaceri a cerut-o. Atunci când faci o politică publică și o pui în aplicare, ea trebuie să vină ca urmare a unei cerințe, să rezolve o problemă, să fie ușor de pus în practică și să nu coboare de la Guvern. Ceea ce vreau să spun este că fiecare program de guvernare ar trebui să fie, de fapt, două rapoarte: Raportul Competitivității Index și Raportul Doing Business. Pe baza acestor rapoarte am construit, de altfel, și ideile din Programul de Guvernare al mediului de afaceri, preluate de actuala coaliție. Trebuie să ne ferim de a crea forme fără fond. Plecăm de la un lucru foarte consistent, dar nu îl ducem la capăt", a spus Jianu.

Acesta subliniat, de asemenea, că procesul de inovare în politicile publice ar trebui să pornească de la desființarea "mutatului de hârtii".

"În spațiul public ați auzit discutându-se despre un Fond Suveran al României. Avem aici o listă întreagă de investiții cu potențial impact important și măsurat în economie. Inovarea, în România, trebuie să atingă toate aspectele societății românești, cu precădere pe accentul politicilor publice. Este nevoie, însă, și de un ecosistem care să asigure că procesul de inovare e în concordanță cu ceea ce se întâmplă în politicile publice. Zilele trecute stăteam de vorbă cu cineva care îmi spunea: "Domnul Jianu, ați observat că, dacă vă uitați zece oameni pe stradă, șapte dintre ei au o hârtie în mână?". O iau de undeva sau o duc undeva... Cred că de aici ar trebui să pornim cu ceea ce înseamnă procesul de inovare în politicile publice. Estonia este un exemplu de bună practică în acest sens. O țară ex-comunistă a reușit o transformare uriașă", a afirmat președintele CNIPMMR.

Guvernul a aprobat, pe 8 noiembrie, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Autoritățile au decis trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu două puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.

INACO — Inițiativa pentru Competitivitate organizează, marți, la Academia de Studii Economice (ASE) din Capitală, o dezbatere publică pe tema susținerii inițiativelor inventatorilor români și a domeniilor în care inventica ar putea susține, la rândul ei, economia românească.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Forumul Inventatorilor Români (FIR), CEC Bank, Fundația Dignitas, ASPES —Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale, Facultatea de Relații Economice Internaționale și Academia de Studii Economice.

În cadrul dezbaterii "România inventivă. România competitivă. Topul invențiilor românești cu potențial în economia reală" vor lua cuvântul reprezentanți din Administrația Prezidențială, Parlament, ministere, OSIM, din universități, institute de cercetare, asociații patronale, mediul bancar, sindicate și societatea civilă.

Sursa: Agerpress