Lazea: Prin stimulente fiscale si salariale nu poti avea crestere de durata

Data publicarii: 15-11-2017 | Economie

Romania nu poate obtine o crestere sustenabila fara a avea competitivitate, iar prin stimulente fiscale si salariale nu poti inregistra crestere de durata, a declarat, marti, economistul - sef la Banca Nationala a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, intr-o conferinta organizata de INACO.

"Nu putem avea o creștere sustenabilă, pe care toți o dorim, fără a avea competitivitate. Numai prin stimulente fiscale și salariale nu poți avea creștere de durată și sustenabilă. Este un mesaj pe care BNR l-a tot dat și continuă să-l dea", a spus Lazea.

Potrivit acestuia, în România nu există un ecosistem de care are nevoie o invenție de la momentul apariției și până la intrarea în producție

"Ecosistemul, care este foarte vast, de care are nevoie o invenție de la momentul apariției și până la aplicarea sa în producție, nu există în România. Acest ecosistem are nevoie de o grămadă de componente. Nu știu dacă ați văzut filmul cu o fată care a inventat mopul cu capătul detașabil (Joy, cu Jennifer Lawrence, Robert de Niro și Bradley Cooper — n. r.). Ambiția era să-l producă pe plan industrial. Primul lucru era să facă rost de bani. Ok, a făcut rost de bani. În al doilea rând a trebuit să facă rost de capacitate de producție, unde să-l facă. A făcut rost. A trebuit să găsească rețea de desfacere, marketing, magazine și a găsit. S-a împiedicat la pasul patru, produsul ei nefiind protejat de patent și toată munca ei s-a dus pe apa sâmbetei", a spus economistul șef al BNR.

În context, acesta a atras atenția că inventatorii trebuie să gândească sistemic.

"Inventatorii trebuie învățați să gândească sistemic, să se gândească și la pasul 2, 3, 4 și 5, dacă își vor produsul intrat în producție. Să nu vă așteptați că bugetul va aloca mai mulți bani, deci finanțare de la stat, nici de la băncile comerciale, pentru că sunt foarte conservatoare și vor să pună banii acolo unde 100% îi vor recupera", a subliniat oficialul BNR.

În altă ordine de idei, Valentin Lazea a vorbit despre necesitatea unei agenții private care să aibă rol de arbitru, care să-i ducă la masă pe inventatori și investitori și să medieze cât să primească fiecare în cazul în care intră produsul în producție.

Sursa: Agerpress