CEO Transelectrica: Analizele de pe piata de energie din Romania nu se vor mai face la nivel national, ci la nivel regional

Data publicarii: 16-11-2017 | Economie

Noile provocari pentru piata de energie din Romania constau in faptul ca analizele din domeniu nu se vor mai face la nivel national, ci la nivel regional, a declarat, miercuri, directorul general al Transelectrica, Corina Popescu, intr-o conferinta de specialitate.

"Cred că e momentul în care ar trebui să facem cumva o analiză a ceea ce a fost bun și nu pot să spun că ceva a fost greșit. România a dezvoltat un model de piață care a fost avangardist pentru această regiune din Europa. Dacă sunt lucruri de îmbunătățit, și probabil că sunt lucruri care trebuie îmbunătățite, e momentul să le facem. În viitor, ne așteaptă provocări noi. Anul acesta, probabil luna aceasta, se va publica și ultimul cod de rețea, cel referitor la piața de echilibrare și la servicii de sistem. Provocările noi sunt aduse de pachetul Clean Energy, care, probabil la începutul anului viitor, va fi transmis către Parlamentul European și va intra în dezbatere finală. Din câte știu, acest pachet vine cu un concept nou pentru care ar trebui să ne pregătim. Noile provocări ar consta în faptul că acest concept de național se ridică la nivelul de concept regional. Deci, nu mai vorbim direct despre piața unică europeană, ci despre regionalizare. De la 1 ianuarie 2018, deja Transelectrica va trebui să înceapă să implementeze anumite condiționalități existente vizavi de regionalizare. Am semnat și facem parte dintr-un Regional Security Center, iar analizele nu se vor mai face la nivel național, ci cumva la nivel regional. Facem parte dintr-un centru regional din care fac parte țări puternice din Europa — Germania, Austria, Belgia, Franța, Italia", a afirmat Popescu.

Directorul general al Transelectrica a precizat că România trebuie să învețe să construiască și să discute despre problemele reale existente pe piață.

"Dacă ne punem problema de liberalizare, România este un stindard. Este clar că și în lumina noului pachet consumatorul capătă valențe multiple și puteri importante. Se vorbește în Directiva de Market Design de consumator dispecerizat. Cred că ar fi foarte bine să discutăm de problemele reale care sunt piață, de provocările viitorului și să încercăm ca România să se poziționeze într-o lumină cât mai favorabilă și cumva acel stindard pe care l-a avut la nivelul anului 2004 să-l multiplicăm și la nivelul anilor 2018, 2019, 2020. Ce trebuie să învățăm este să construim, să nu mai dărâmăm ce am construit în trecut", a susținut oficialul Transelectrica.

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a organizat, miercuri, ediția a III-a a Conferinței anuale cu tema "Liberalizarea, la final? Efecte și provocări".

Potrivit organizatorilor, pentru ediția din acest an a evenimentului au fost alese spre dezbatere subiecte precum liberalizarea pieței de energie și noul Pachet energetic al Uniunii Europene.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: