Daraban: Turismul va ajunge la o pondere insemnata in PIB cand locurile de cazare certificate vor fi ca in statisticile politiei romane

Data publicarii: 17-11-2017 | Economie

Turismul va ajunge la o pondere insemnata in produsul intern brut al tarii cand locurile de cazare certificate vor corespunde cu statisticile politiei romane, a afirmat, joi, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, la deschiderea celei de-a 38-a editii a Targului de Turism al Romaniei (TTR).

"Doresc ca turismul să ajungă la o cifră semnificativă din produsul intern brut. Probabil că aceasta se va întâmpla când locurile de cazare certificate și recunoscute oficial vor corespunde cu statisticile poliției române. Actuala ediție a Târgului de Turism al României este ultima găzduită în pavilioanele actuale ale Romexpo. De anul viitor, vom organiza târgul în pavilioanele noi, care acum așteaptă avizul ISU", a spus președintele CCIR.

Acesta a precizat că la TTR participă 203 expozanți din 11 țări, dar și multe autorități publice locale care au înțeles că trebuie să se promoveze la astfel de evenimente.

"2017 a fost un an bun pentru noi. Mai mulți turiști au călătorit, mai mulți români au plecat în străinătate, mai mulți străini au venit în România. Stăm încă destul de slab la ceea ce înseamnă sosire de turiști străini în România, chiar dacă procentual există creșteri mari, de 10-15% în fiecare an. Avem, ca agenții de turism, două probleme majore. Pe de o parte, finalizarea normelor de garantare a pachetelor turiștilor. Pe de altă parte, TVA-ul la comision aplicat agențiilor de turism care este încă de 19%, deși toată industria de turism beneficiază de 9%. În rest, sper ca toată lumea să se bucure de reducerile pe care le oferim în perioada târgului", a declarat președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), spus Alin Burcea.

Una dintre cele mai vizibile prezențe la deschiderea TTR a fost cea a "păgubiților Omnia", care cereau ca statul să le facă dreptate ;i să îi ajute să își recupereze banii dați pe circuitele plătite turoperatorului Omnia, intrat în insolvență.

"O să dăm statul în judecată. Ce cred ei, ne iau banii și gata?! Ce, ei nu au văzut că nu este bine să dai reduceri de 39%? Ne luăm avocat și dăm statul în judecată!", spunea o participantă din grup.

Întrebată dacă va da în judecată Ministerul Turismului sau altă instituție, ea a răspuns: "Și ministerul și pe ei, pe toți". Teoria conspirației nu lipsește, pentru că doamna crede că "omul ăla" (George Negru, patronul Omnia — n. r.) nu s-a sinucis, ci "a fost ucis pentru a cădea toată vina pe el".

Un alt grup, mai mare, a fost cel care încă înainte de ora deschiderii oficiale a făcut efectiv coadă la standurile a două agenții de turism pentru a beneficia de reducerile speciale practicate în cele patru zile de târg.

Turoperatorii au anunțat că vând vacanțe cu reduceri de până la 50%, la care se vor adăuga bonusuri de Black Friday.

La standul agenției Christian Tour, vizitatorii au găsit oferte diverse, precum un pachet care include doar cazarea pentru o săptămână la vară într-una dintre insulele grecești începând de la 17 euro. Turiștii care preferă călătoriile în Grecia cu avionul găsesc vacanțe de o săptămână cu zbor inclus de la 195 de euro de persoană. Pentru litoralul românesc, vizitatorii pot cumpăra pachete cu reduceri de până la 70%. Reprezentanții agenției spun că de-a lungul întregului sezon estival 2018 se vor opera 45 de zboruri charter pe săptămână către Turcia, Grecia, Croația (destinație nouă în portofoliul companiei) și Spania.

Cei de la TUI TravelCenter/Eurolines oferă cadouri pentru orice pachet turistic achiziționat, în valoare de minimum 99 de euro, cumpărat pe perioada târgului, dar și reduceri semnificative pentru destinații exotice. Cosmin Marinof, director național de vânzări TUI TravelCenter/Eurolines, spune că un sejur în Thailanda la 540 de euro este "o oportunitate de care turiștii ar trebui să profite în 2018".

Reduceri de până la 50% pentru chartere în Turcia și Grecia sunt oferite și de Paralela 45, care a anunțat "surprize plăcute" pentru vânzările de Black Friday.

În cadrul evenimentului, care se va desfășura în perioada 16 — 19 noiembrie 2017, la Romexpo, cei peste 200 de participanți promovează cele mai avantajoase vacanțe de Crăciun și Anul Nou, sejururi la schi, city-break-uri sau early booking pentru sejururi și excursii în sezonul primăvară-vară 2018.

Cuba, Palestina și Bulgaria au venit cu oferte speciale pentru turiști și călători, fiind țări care au statutul de participanți oficiali ai evenimentului.

De la târg nu lipsesc companiile care oferă produse și servicii conexe turismului, acelea care asigură călătorilor confortul de care au nevoie pe parcursul oricărui tip de sejur sau excursie: servicii de închiriere transport rutier, asigurări de călătorie, softuri destinate facilitării relațiilor dintre turoperatori, agenții și clienți.

Târgul de Turism al României este organizat de Romexpo, bianual, primăvara și toamna, împreună cu Camerele de Comerț și Industrie din România, în parteneriat strategic cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT), cu Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC).

Programul de vizitare al TTR este în zilele de 16 — 18 noiembrie, între orele 10:00 și 18:00, iar pe 19 noiembrie între 10:00 și 16:00. Prețul biletului de intrare este de 10 lei/zi, de gratuitate beneficiind copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilități și persoanele instituționalizate.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: