Ministrul Energiei: Vom verifica pe teren daca operatorii de distributie si-au facut investitiile asumate la privatizare

Data publicarii: 17-11-2017 | Economie

Ministerul Energiei si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) vor verifica inclusiv pe teren daca operatorii privati de distributie a energiei electrice si-au indeplinit obligatiile de investitii, atat cele asumate la privatizare, cat si cele in baza carora companiile au cerut majorari de tarife, a declarat, joi, ministrul de resort, Toma Petcu, in cadrul audierilor din Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea ANRE.

"Prețul a ținut cont mai mult de lucruri subiective, iar companiile de energie nu au fost prea transparente. Trebuie să ne asigurăm că investițiile sunt în concordanță cu ceea ce s-a stabilit, astfel că am format împreună cu ANRE o comisie mixtă care va verifica în următoarea perioadă derularea contractelor de privatizare ale filialelor Electrica de acum 10 ani, precum și decontările și documentele aduse la ANRE, solicitările de tarife. În anumite puncte sensibile vom face controale și pe teren, pentru prima dată, astfel încât să avem o imagine dacă și-au realizat obiectivele de investiții așa cum le-au asumat", a spus ministrul.

El a admis că va fi un proces greoi, dar pe care autoritățile și-l asumă pentru a depăși zona speculațiilor cu privire la realizarea acestor investiții.

Întrebat de deputatul PNL Lucian Bode care este scopul acestei verificări, din moment ce instanțele internaționale care au anchetat cazul au concluzionat că investițiile companiilor au fost realizate, iar statul a pierdut toate procesele pe această temă.

"Pentru a scoate scoate din zona speculațiilor dacă și-au îndeplinit investițiile din contractul de privatizare și din deconturile și documentele depuse la ANRE. Vorbim și de o verificare în teren, să lămurim dacă aceste companii și-au realizat cu adevărat. Ei spun că și-au îndeplinit investițiile, dar atunci când avem vreme rea vedem de multe ori că s-ar putea să nu fie așa. Trebuie să vedem foarte clar", a susținut ministrul.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: