Domeniul roboticii din Romania se confrunta cu probleme de ordin material (profesor Clubul de robotica din Targoviste)

Data publicarii: 17-11-2017 | Economie

Domeniul roboticii din Romania se confrunta cu probleme de ordin material, iar copiii care vin la cursurile de robotica sunt foarte pasionati si viseaza la ziua de poimaine, nu de maine, a declarat, vineri, Ion Ghiteanu, profesor la Clubul de robotica de la Palatul Copiilor din Targoviste, la dezbaterea "Romania pe harta mondiala a roboticii'.

"Ne confruntăm cu probleme de ordin material, să vorbesc un pic mai elegant. Toate aceste subansamble pentru roboți costă foarte mult, iar elevii care participă la cursurile Clubului de robotică nu au alte oportunități, nici în familie, nici în afara familiei. La cursurile de robotică vin copii din pătura medie sau de jos a societății. Acești copii au o pasiune foarte mare pentru tehnologie și robotică, încât la un moment dat rămân fără replică. Am întrebat la un moment dat o fată de la curs unde se vede peste zece ani. Copilul era atunci în clasa a IV-a și mi-a spus că se vede într-un centru de cercetare. Acești copii visează la ziua de poimâine, nu de mâine, numai că, dacă ar avea și posibilități financiare, alta ar fi situația. Am încercat să facem un proiect și la ora actuală am ajuns la un anumit nivel. Mai avem încă foarte mult de lucru și sper să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor care s-au pus pe seama noastră", a susținut Ghițeanu.

Organizația E-Civis a organizat, vineri, dezbaterea "România pe harta mondială a roboticii', eveniment derulat în marja Săptămânii Europene a Roboticii, o inițiativă a EURobotics.

Potrivit organizatorilor, dezbaterea reprezintă primul eveniment al comunității de robotică din România, în care se vor prezenta cluburi de robotică din întreaga țară, informații despre competiții la care cluburile de robotică naționale participă pe care le și câștigă, ce roboți sunt folosiți în România și care sunt companiile interesate de acest domeniu.

De asemenea, în zilele de 17 și 18 noiembrie este programată o expoziție cu roboți pentru educație: roboți comerciali meniți să ajute tinerii să învețe robotică sau programare și roboți realizați de cluburile specializate din București și din țară. În plus, pentru vizitatori vor fi organizate, pe tot parcursul zilei de 18 noiembrie, ateliere gratuite de robotică la care se pot înscrie copiii, în funcție de categoriile de vârstă.

Evenimentul, expoziția de roboți și Caravana Roboticii din această perioadă sunt posibile cu sprijinul unor companii care promovează inovația și educația în România: KPMG România, IBM România, Continental, Kaufland România și Vodafone.

Conform celui mai recent raport privind industria mondială a roboticii, în 2016 cifra de afaceri din domeniul roboților destinați serviciilor a ajuns la 31 de miliarde de dolari, depășind-o pe cea din domeniul roboților industriali. Același raport arată că, până în 2022, afacerile în domeniu vor ajunge la 237 miliarde de dolari, cu creștere preponderent în domeniul roboților destinați serviciilor.

Săptămâna Europeană a Roboticii este o inițiativă a EURobotics, demarată în anul 2011, ce are drept scop promovarea industriei roboticii în țările Uniunii Europene (UE).

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: