Romgaz continua dezvoltarea proiectului Caragele; investitii de circa 100 milioane de euro in noi sonde, in perioada urmatoare

Data publicarii: 18-11-2017 | Economie

Romgaz va continua dezvoltarea proiectului de la Caragele, unde, in perioada urmatoare, vor fi investite circa 100 de milioane de euro in noi sonde de exploatare si evaluare, potrivit directorului general al companiei, Virgil Metea.

Conducerea Romgaz și responsabilii Sucursalei Târgu Mureș s-au întâlnit joi, la C.A. Rosetti (județul Buzău), cu reprezentanții Consiliilor Județene Buzău și Brăila, dar și cu primarii din zona proiectului Caragele, pentru a găsi soluții comune astfel încât proiectul să își continue dezvoltarea într-un ritm rapid, cu impact pozitiv asupra comunităților din zonă, informează compania printr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

"Romgaz continuă dezvoltarea zăcământului, unde investițiile au ajuns deja la 40 milioane de euro, iar în perioada următoare vom mai investi circa 100 milioane de euro în noi sonde de exploatare și evaluare. În zonă vom dezvolta, ținând cont de intensificarea programului de explorare în zona Muntenia Nord—Est, un atelier adăugat structurii existente și care să susțină dezvoltarea activității companiei. Activitatea constă în realizarea unui număr important de sonde de explorare, conducte de aducțiune și colectoare destinate sondelor cu rezultate importante la testele de producție care urmează a fi puse în producție. Vor fi redistribuiri de personal dar și angajări, urmând să ajungem la câteva sute de persoane care vor lucra la proiect în momentul în care structura va fi pusă în integralitate în exploatare. Este o veste bună și pentru companie, și pentru zonă, deoarece arătăm că avem capacitatea de a face investiții cu efecte benefice pentru economie", a declarat Virgil Metea.

La discuțiile cu reprezentanții primăriilor din zonă au participat președinții Consiliilor Județene Buzău și Brăila, Petre Emanoil Neagu și Francisk Chiriac, care au afirmat sprijinul autorităților în sensul obținerii avizelor și autorizațiilor necesare, cu respectarea prevederilor legale, deoarece descoperirea on-shore din zonă poate avea un impact pozitiv pentru locuitori prin efectul investiției asupra dezvoltării economiei locale.

"Ținând cont de faptul că în zonă Romgaz efectuează deja programe de extragere gaze dar și de explorare, primăriile din regiune au reafirmat sprijinul pentru proiect și au solicitat sprijin pentru clarificarea unor aspecte legale ce țin de accesul la zonele de explorare, clarificarea statutului unor drumuri de acces, precum și obligațiile Romgaz de refacere a infrastructurii, urmând să fie făcute demersuri legale de către toate părțile implicate pentru modificarea sau clarificarea unor acte normative, cu rolul de a impulsiona dezvoltarea zăcământului de gaze naturale și a activităților conexe", se menționează în comunicat.

Romgaz a făcut la Caragele cea mai mare descoperire a unui zăcământ de gaze naturale, care însumează 30 miliarde de metri cubi, conform primelor estimări, și ar putea acoperi consumul pe trei ani, anunța, în mai, ministrul Energiei, Toma Petcu, precizând că depozitul a fost evaluat la minim patru miliarde de dolari.

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani în 1909. Romgaz face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. Din 2013, Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: