Radulescu (BT): Ma astept ca BNR sa majoreze in ianuarie rata de dobanda de politica monetara

Data publicarii: 18-11-2017 | Economie

Banca Nationala a Romaniei ar putea lua decizia de a majora dobanda cheie in sedinta din ianuarie, iar pe parcursul anului viitor sa o majoreze de 8 ori cu cate 0,25 puncte procentuale, sustine Andrei Radulescu, senior economist la Banca Transilvania.

"Mă aștept ca Banca Centrală să înceapă să majoreze rata de dobândă de politică monetară începând cu următoarea ședință, care este pe 8 ianuarie, și cred că va fi un ciclu de aproximativ 8 majorări ale ratei de dobândă de politică monetară... Mă aștept ca rata de dobândă de politică monetară să crească și să fie un ciclu de aproximativ 8 ședințe de creștere cu 0,25%. Acesta înseamnă că, foarte probabil, rata de dobândă de politică monetară spre sfârșitul anului viitor se va îndrepta spre 3-3,5%", a spus Andrei Rădulescu, într-o conferință de specialitate.

Acesta a afirmat că pe politica fiscal-bugetară, dat fiind că avem o presiune din partea pieței, iar costurile de finanțare au crescut semnificativ în ultimele săptămâni, statul va trebui să ia măsuri de consolidare fiscal-bugetară.

"Nu știu dacă va fi capabil (statul — n. r.) sau va dori să reducă cheltuielile, dar dacă nu va putea să reducă chetuielile, pentru că e foarte greu să faci reforma administrației publice, automat probabil unele taxe vor trebui majorate, astfel încât această presiune din partea pieței în materie de costuri de finanțare să fie atenuantă. Și, nu în ultimul rând, să privim la ce s-a întâmplat cu investițiile publice în ultimul an. Este clar că statul trebuie să reia investițiile publice. Acestea sunt necesare nu numai pentru programele pe termen scurt, pentru 100 de ani de la Unire sau pentru pregătirea președinției Uniunii Europene ori pentru pregătirea Euro 2020, dar efectiv în ultimii ani investițiile publice și în ciclul economic post-criză investițiile publice au fost sacrificate", a atras atenția Rădulescu.

El a subliniat că în condițiile în care investițiile publice au fost sacrificate, nici mediul privat nu și-a asumat riscul investițional. Astfel, am asistat în sectorul privat la o creștere foarte lentă a investițiilor private.

De asemenea, Andrei Rădulescu a afirmat că, atât politica monetară, cât și cea fiscală, se află la maximum și nu există spațiu de manevră în caz de criză.

Potrivit acestuia, România ar putea avea o creștere economică de 4,1% în 2018 și de 3,4% în 2019.

Rădulescu a adăugat că este posibil ca până la finalul acestui deceniu țara noastră să treacă printr-o recesiune tehnică.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: