Daniel Constantin: Deficitul Romaniei in comertul cu produse agroalimentare este rezultatul politicilor guvernamentale gresite

Data publicarii: 20-11-2017 | Economie

Deputatul Daniel Constantin, membru al partidului Pro Romania si fost ministru al Agriculturii, declara, intr-o postare duminica pe pagina sa de socializare, ca deficitul Romaniei in comertul cu produse agroalimentare inregistrat in acest an este rezultatul politicilor guvernamentale gresite, concentrate mai mult pe "raportari triumfaliste".

"Din păcate, acesta este rezultatul politicilor guvernamentale greșite, concentrate mai mult pe raportări triumfaliste de 'producție la hectar', decât pe calitate", a afirmat deputatul Daniel Constantin.

El a apreciat că acest fenomen are mai multe cauze, printre care: politica economică bazată exclusiv pe consum, lipsa/schimbarea politicilor de a aduce valoare adăugată produselor obținute, lipsa politicilor guvernamentale de recâștigate a pieței naționale și de identificare a noi piețe de desfacere.

"Oamenii consumă având venituri mai bune și o putere de cumpărare crescută (până în luna octombrie, când a început să scadă). În lipsa investițiilor care să susțină cererea, produsele cumpărate vin în majoritate din import! (...) În dorința (legitimă) de a atrage cât mai multe fonduri europene, ministerul a schimbat regulile, astfel încât s-au investit mai mulți bani în zona de utilaje pentru producție (nu spun că nu era nevoie și aici) și nu în unități de procesare. Astfel că am ajuns ca în balanța comercială să avem din ce în ce mai multe produse de bază exportate decât produse procesate. Cantitatea de floarea soarelui exportată este mai mult decât dublă anul acesta", a exemplificat Constantin.

Totodată, el a adăugat că exportul pe piețele terțe "a scăzut semnificativ" după mulți ani de creștere, în contextul lipsei unor campanii de promovare pe plan extern.

"Agricultura României a crescut și continuă să crească incontestabil. Au fost și vor mai fi fonduri europene care vor contribui la creșterea suprafețelor cultivate și la îmbunătățirea producției la hectar. Dacă politicile de comercializare în comun, de procesare a produselor, de marketing pentru recâștigarea pieței naționale și de câștigare de noi piețe nu se vor avea în vedere, singurii ani de balanță comercială pozitivă 2013-2014 vor rămâne o amintire frumoasă", a conchis deputatul.

Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare s-a majorat la 820,9 milioane de euro în primele opt luni din acest an, fiind de peste două ori mai mare față de nivelul consemnat în aceeași perioadă din 2016, însă în ușoară scădere față de primul semestru, când a depășit 1,064 miliarde de euro.

Conform datelor centralizate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), transmise la solicitarea AGERPRES, în perioada ianuarie — august 2017, exporturile de alimente s-au majorat cu 5,1%, până la 3,818 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu aproape 15%, totalizând 4,639 miliarde de euro.

România a exportat în țările Uniunii Europene produse agroalimentare în valoare de 2,328 miliarde de euro, iar în țările terțe de 1,489 miliarde de euro, în timp ce importurile din spațiul comunitar au totalizat 3,814 miliarde de euro la opt luni, cele din spațiul extracomunitar cifrându-se la 824,8 milioane de euro.

Statistica Ministerului Agriculturii arată că în relația cu Uniunea Europeană, România are un deficit de 1,485 miliarde de euro, dar față de țările terțe înregistrează un excedent de 664,8 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: