Ministrul Agriculturii participa la inaugurarea "Raftului Romanesc", initiativa lansata pentru cresterea prezentei carnii de porc autohtone in magazine

Data publicarii: 22-11-2017 | Economie

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, participa miercuri la inaugurarea "Raftului Romanesc", initiativa lansata pentru cresterea prezentei carnii de porc autohtone in magazine si spijinirea micilor fermieri.

În condițiile în care, în România, 50% din carnea de porc din magazinele moderne și tradiționale provine din alte țări, Kaufland România s-a decis să schimbe această statistică, potrivit organizatorilor.

Producătorii români de carne de porc susțin că România a ajuns în ultimii 15 ani importator net de carne de porc, cu aproximativ 50% din consum, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea grătar pe care îl consumăm este adus din afară.

Aceștia consideră că numai dacă va exista un sprijin real pentru sector din partea autorităților se va reduce acest trend al importurilor de carne de porc care s-au cifrat anul trecut la aproape 200.000 de tone.

În cadrul Târgului Indagra 2017 a fost lansată inițiativa națională ''Porc Crescut Românește'' dezvoltată de fermieri pentru consumatori, care și-a propus să redea cărnii de porc crescut în România supremația la masa românilor.

În România, consumul anual de carne de porc este mai mic cu 30% față de media europeană în România, acesta fiind în medie de 30-32 kg/locuitor.

Potrivit balanței cu produse agroalimentare, în 2016, carnea de porc se afla în topul importurilor, cu o cantitate de 197.000 de tone, în valoare de 343,6 milioane de euro, creșterea valorică fiind cu 16,2% (+47,9 milioane de euro) mai mare față de anul 2015.

În primele opt luni din acest an, carnea de porc a deținut cea mai mare pondere în total importuri agroalimentare, avansând cu 15,1% în termeni cantitativi și cu 42,8% din punct de vedere valoric. Astfel, au fost importate 139.300 de tone de carne de porc, în valoare de 287,7 milioane de euro.

La conferința de presă organizată miercuri de către retailerul Kaufland România împreună cu Cooperativă Agricolă "Țara Mea", Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților și ministerul de resort vor mai participa Marco Hößl — director general Kaufland România, Valer Hancas — manager Corporate Affairs și Comunicare Kaufland România, Alexandru Stănescu — președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților și Florin Burculescu — președintele Cooperativei Agricole "Țara Mea".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: