Starace (Enel): Vrem sa stim de ce au urcat preturile la energie in Romania; cadrul de functionare a pietei e destul de bun

Data publicarii: 22-11-2017 | Economie

Trimisul special al AGERPRES, Florin Barbuta, transmite: Varfurile de preturi pe pietele engros de electricitate nu inseamna neaparat ca piata nu functioneaza corect si nu vad motive majore de ingrijorare, piata din Romania avand un cadru de functionare destul de bun, a declarat, marti, Francesco Starace, CEO si general manager Enel, intr-o conferinta de presa.

'Vârfurile de prețuri pe piețele engros de electricitate nu înseamnă neapărat că piața nu funcționează corect. Mai degrabă este o chestiune de cerere și ofertă, care sunt în dezechilibru și cred că cel mai probabil aceasta a fost situația și în România. Întrebarea nu este dacă piața funcționează sau nu, ci care este echilibrul între cerere și ofertă și cum este administrat. Nu văd motive majore de îngrijorare. Cred că piața din România are un cadru de funcționare destul de bun, dar se pune întrebarea în ce mod actorii înțeleg modul în care pozițiile lor, long sau short, influențează piața și cum putem să evităm aceste vârfuri de prețuri în viitor', a spus Starace.

El a precizat că, în sine, aceste creșteri abrupte, volatilitatea sunt o problemă de dezechilibru între cerere și ofertă, o combinație de factori pe un termen scurt.

'Deci, nu avem vreo îngrijorare legată de cadrul de funcționare a pieței în acest moment. Dar, cu siguranță, vrem să știm de ce această situație s-a întâmplat, pentru a putea preveni să se repete pe viitor', a mai afirmat oficialul Enel.

În ceea ce privește prețul la energie în Europa, el spune că nu vede o evoluție foarte interesantă.

'Este o întrebare importantă și depinde de ce cadru de piață va adopta Europa, precum și de cum va evolua prețul emisiilor de CO2 după ce va fi implementată schema ETS (Emissions Trading System). Sincer, nu văd o evoluție foarte interesantă. Credem că piețele vor evolua destul de stabil fată de situația din prezent și — cu excepția unor vârfuri cum este cel despre care ați vorbit — nu se vor mișca înainte și înapoi. Tendința generală este destul de monotonă', a conchis Starace.

Grupul italian de utilități Enel a prezentat marți noul său plan strategic conform căruia, în perioada 2018-2020, va investi 24,6 miliarde de euro, din care 80% pe piețele mature precum Italia, Spania și SUA, precum și pentru a face rețelele sale mai digitale, informează Reuters.

De asemenea, reprezentanții companiei au anunțat marți într-o conferință de presă că Enel va investi 565 milioane euro în infrastructură și rețele pe piața din România, în perioada 2018-2020. Din această sumă, 329 milioane de euro sunt pentru investiții de creștere. De asemenea, Enel va mai aloca 400 de milioane de euro pentru digitalizarea rețelelor și proceselor.

În plus, compania și-a propus scăderea duratei medii a întreruperilor neplanificate pe client cu 11%, comparativ cu nivelul din 2017. Oficialii companiei au mai anunțat că vor să ajungă la 2,1 milioane de contoare inteligente, ținta pentru 2017 fiind 300.000.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: