Pahontu (RNP): Angajatii Romsilva nu vor pierde bani din salariu, dupa transferul contributiilor sociale

Data publicarii: 24-11-2017 | Economie

Angajatii Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva nu vor pierde bani din salariu, dupa transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, a anuntat, joi, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva, Ciprian Pahontu.

"Romsilva va asigura transferul contribuțiilor sociale către angajați. Practic, angajații regiei nu vor pierde la salariu. Avem deja simulări făcute. Conform procedurilor legale, în această etapă se desfășoară negocierile într-o comisie a RNP și o comisie a sindicatului pentru întocmirea unui act adițional la contractul colectiv de muncă", a precizat Pahonțu.

Acesta susține că ulterior va începe "greul", pentru că vor trebui refăcute contractele colective de muncă pentru aproximativ 16.000 de angajați.

"Ulterior, va trebui să facem un efort, pentru că vom reface contractele individuale de muncă pentru 16.000 de angajați", a subliniat șeful Romsilva.

Guvernul a aprobat în data de 8 noiembrie, prin modificarea Codului Fiscal, o serie de măsuri privind impozitarea IMM-urilor, impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Astfel, de la 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale trec de la angajator la angajat iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.

Nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.

Sursa: Agerpress