Gazprom vrea sa vanda gaze din Bolivia statelor vecine din America Latina

Data publicarii: 24-11-2017 | Economie

Grupul energetic rus Gazprom negociaza cu firma boliviana YPFB posibilitatea de a vinde gaze naturale din Bolivia statelor vecine din America Latina, pentru a se extinde pe pietele in crestere rapida, a anuntat joi ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmit Itar-TASS si Reuters.

Posibilitatea ca firma Gazprom să vândă gaze din Bolivia statelor vecine pare foarte promițătoare, a declarat oficialul rus, prezent la o conferință a țărilor exportatoare de gaze naturale care se desfășoară în Santa Cruz.

Decizia ar aduce avantaje și companiei de stat YPFB, care ar avea acces la mai mulți clienți și ar beneficia de investiții.

Ministrul Energiei din Bolivia, Luis Sanchez, a anunțat că până acum 29 de companii și-au exprimat interesul în cele 80 de proiecte de gaze naturale oferite spre exploatare de autorități.

Producția la zăcământul Incahuasi — care este dezvoltat de Gazprom, grupul francez Total, YPFB și Tecpetrol — ar trebui să ajungă în curând la 11 milioane metri cubi pe zi, a adăugat Sanchez.

Până acum, Gazprom a investit în proiectul Inkauasi 350 de milioane de dolari. Compania rusă participă și la explorarea zăcămintelor Ipati, Acero și Akio.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a raportat un profit net de 47,9 miliarde ruble (815 milioane de dolari) în trimestrul al doilea al acestui an, în scădere cu 80% comparativ cu cele 245 miliarde ruble din perioada similară a anului trecut, în pofida creșterii exporturilor de gaze naturale spre Europa.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus și Polonia, precum și gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania, via Marea Baltică.

Sursa: Agerpress