Romania, a 5-a tara din UE ce obtine de la FEI finantare cu partajarea riscului; 126 milioane de euro, disponibili pentru fermieri

Data publicarii: 29-11-2017 | Economie

Fermierii romani vor putea beneficia de credite de investitii si de dezvoltare in conditii avantajoase, in baza unui instrument de finantare cu partajarea riscului, in valoare de 126 de milioane de euro, derulat prin Fondul European de Investitii (FEI), Romania fiind a cincea tara din Uniunea Europeana care semneaza un astfel de acord.

"Acordul de finanțare este susținut 70% din fonduri europene și 30% din contribuția băncilor, care va fi supusă rigorilor bancare de credite și comisioane. Este un mecanism ușor de accesat, dar cu rigoare în implementarea lui, motiv pentru care, în etapa următoare, se vor construi structuri care să urmărească îndeaproape implementarea acestui mecanism", a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, cu prilejul semnării acestui acord.

Din totalul împrumutului, circa 93,8 milioane de euro vor veni prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020, iar diferența va fi asigurată de instituțiile financiare selectate.

Potrivit reprezentaților FEI, acesta este un produs de creditare cu partajarea riscului care va reduce semnificativ ratele dobânzilor și va îmbunătăți cerințele de garantare a împrumuturilor acordate întreprinderilor active în sectorul agricol.

Creditele se vor acorda în lei pentru susținerea investițiilor și cheltuielile de capital ale fermelor mici și ale întreprinderilor active în domeniul agriculturii, precum și cofinanțarea granturilor din agricultură.

"Vrem să creăm un produs care să fie prietenos și foarte util fermierului român. (...). Am ținut cont de faptul că fermierii români nu au garanții și nu pot avea acces la finanțare din partea băncilor și dacă o fac este foarte scump pentru ei. Fermierii iau împrumut în monedă locală, în lei, ca să nu îi expunem la riscurile diferențelor de curs valutar. Estimăm că prin aceste program vom ajunge la cel puțin 350 de fermieri și când vor lua aceste împrumuturi ne așteptăm să le ia cu o reducere a dobânzii de cel puțin 50%. Am vrut să combinăm împrumuturile cu granturile la solicitarea ministrului Agriculturii și rezultatele răspund tuturor necesităților realizate în analiza noastră ex-ante. Avem o experiență de 10 ani de de colaborare cu instituțiile bancare românești și mă bucur că aceasta o putem transfera în sectorul agriculturii. Pe lângă faptul că ajutăm fermierii români, ajutăm și România pentru viitoarea programare financiară", a spus Hubert Cottogni, director în cadrul FEI.

La rândul său, reprezentantul Comisiei Europene, Maria Gafo Gomez Zamalloa, a adăugat că s-a muncit mult "în culise" pentru introducerea acestui instrument cu risc partajat, care va avea un impact asupra dobânzii și asupra garanțiilor care se cer fermierilor la acordarea unui credit.

"În România, riscurile asociate agriculturii sunt foarte mari și au un impact asupra dobânzii și asupra garanțiilor care se cer pentru un credit. De aceea, acest instrument de partajare a riscului este așteptat cu interes de fermieri, de procesatorii români și de IMM-uri. Prin acest instrument vor avea acces la finanțare așa cum se prevede în PNDR. În acest fel fermierii, antreprenorii, operatorii din agricultură și mediul rural vor putea fi mai competitivi și se vor putea bucura de condiții de competitivitate egală cu alte sectoare care beneficiază de acces la creditare", a spus Maria Gafo Gomez Zamalloa, șef adjunct de unitate în cadrul Comisiei Europene, DG Agri.

Potrivit sursei citate, România este a cincea țară din UE care a semnat un astfel de acord de creditare cu FEI, după Estonia, Germania, Italia și Franța.

"Avantajele vor fi pentru toți care vor aplica, dar vor fi și pentru autoritățile române, care vor avea resurse pentru viitor și se vor putea depăși pe viitor limitările și constrângerile bugetare. (...) Avem până în prezent patru instrumente financiare operaționale, în Estonia, Germania, Italia și Franța. Prin semnarea acestui acord de finanțare, România va fi a cincea țară, deci între primele țări unde semnăm acest acord de finanțare (...) Noi, Comisia Europeană, suntem hotărâți să facilităm acest proces și avem un rol important pentru a simplifica asistența acordată țărilor membre. Domnul director Cottogni glumea mai devreme spunând că semnarea acestui acord este ca un fel de căsătorie între FEI și Ministerul român al Agriculturii și, folosind această metaforă, noi (CE — n. r.) suntem maestru de ceremonii în această căsătorie, dar și cei care plătim nota de plată", a adăugat Zamalloa.

Conform reprezentanților FEI, după semnarea acestui acord, se va lansa un apel de cereri de interes pentru instituțiile de creditare, în care vor fi prevăzute toate condițiile și termenii de împrumut. Ulterior, vor fi selectate băncile care vor intra în program, respectiv cele care vor acorda cele mai multe avantaje fermierilor români, adică dobânzi cât mai reduse și garanții cât mai mici.

Valoarea maximă a unui credit va fi de un milion de euro, iar rata dobânzii va fi 0% pentru contribuția PNDR reprezentând maximum 70% din credit, iar pentru contribuția instituțiilor financiare rata dobânzii va fi conform propriei politici de creditare. Instrumentul se adresează cu prioritate fermelor mici și celor care fac investiții până în 50.000 de euro.

FEI este o instituție financiară internațională, parte a Grupului Băncii Europene de Investiții, specializată în finanțarea de risc pentru IMM-uri. FEI sprijină obiectivele UE prin favorizarea inovării, a cercetării și dezvoltării, a antreprenoriatului și a creării de noi locuri de muncă.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: