Robert Tudorache (Ministerul Energiei): Consumatorul trebuie sa fie in centrul noilor politici energetice si climatice

Data publicarii: 29-11-2017 | Economie

Trimisul special al AGERPRES, Constantin Balaban, transmite: Consumatorul roman trebuie sa beneficieze de cresterea economica si de extinderea noilor tehnologii in sectorul energetic, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Energiei, Iulian Robert Tudorache, la cea de a 28-a reuniune a Conferintei Cartei Energiei, care se desfasoara in perioada 28 - 29 noiembrie, la Ashgabat, Turkmenistan.

Acesta susține că autoritățile române percep Carta Energiei drept o platformă adecvată pentru dezbaterea aspectelor legate de investiții, pentru protecția investitorilor, comerț și tranzit, în baza unui proces de modernizare corelat cu transformarea sectorului energetic.

Președinția Conferinței Cartei Energiei, asigurată în prezent de Turkmenistan, va fi preluată în 2018 de România, fiind primul stat membru al Uniunii Europene care își va asuma acest mandat.

La reuniunea de la Ashgabat, oficialul român a subliniat că principalele teme care vor fi abordate în timpul Președinției române a Cartei Energiei vizează încurajarea soluțiilor de eficiență energetică pentru îmbunătățirea accesului la energie, promovarea investițiilor și dezvoltarea cooperării pentru atragerea de tehnologii inteligente în vederea îmbunătățirii rețelelor de producție și transport precum și îmbunătățirea securității și a fiabilității fluxurilor energetice transfrontaliere ca problema critică a securității energetice.

"Pe parcusul președinției sale în cadrul Conferinței Cartei Energiei, România va promova necesitatea unei discuții structurate și strategice privind îmbunătățirea gradului de adecvare al obiectivelor Cartei în raport cu schimbările fără precedent de pe piața energiei și cu progresul tehnologic", a afirmat Robert Tudorache.

Potrivit sursei citate, România va continua să promoveze o viziune globală pe care Carta îl poate juca în progresul către un viitor energetic sigur și durabil. De asemenea, România va sprijini eforturile Secretariatului Cartei Energiei pentru extinderea și aprofundarea activităților acesteia referitoare la facilitarea tranzitului energetic, a comerțului și investițiilor, soluționarea litigiilor, eficiență energetică, securitate energetică și cooperarea regională.

"Preluarea Președinției celei de a 29-a Conferințe a Cartei Energiei este atât o provocare cât și o oportunitate pentru noi, România fiind dispusă să contribuie la dialogul global privind energia și să consolideze cooperarea internațională în domeniul energiei", a spus Iulian Robert Tudorache, care i-a invitat totodată pe cei prezenți să participe la următoarea Conferință a Cartei Energiei care va avea loc în luna noiembrie 2018, la București.

Capitala Turkmenistanului găzduiește, în perioada 28-29 noiembrie, cea de-a 28-a reuniune a Conferinței Cartei Energiei, eveniment care va reuni lideri și reprezentanți ai ministerelor de resort din statele membre și observatoare, alături de mai multe organizații regionale și internaționale.

Lucrările acestei reuniuni, organizate în comun de Ministerul Afacerilor Externe din Turkemnistan și Secretariatul Cartei Energiei, vor avea două sesiuni: una statutară și una ministerială. Agenda forumului include rezultatele activităților derulate de Conferința Cartei Energiei în acest an precum și o gamă largă de subiecte care au legătură cu îmbunătățirea acțiunilor sale.

Sesiunea ministerială a reuniunii are loc în data de 29 noiembrie și va fi deschisă tuturor observatorilor, organizațiilor internaționale și reprezentanților sectorului privat. Tema sesiunii ministeriale este "Mobilizarea investițiilor pentru un viitor energetic sustenabil și diversificarea rutelor de transport." Pe baza rezultatelor celei de a 28-a reuniuni a Conferinței Cartei Energiei urmează să fie adoptat un document final și de asemenea să fie organizată o conferință de presă.

În 2018, România va prelua de la Turkmenistan președinția Conferinței Cartei Energiei iar funcția de președinte va fi deținută de ambasadorul cu însărcinări speciale din cadrul MAE, Mihnea Constantinescu.

Procesul Cartei Energiei a început în anii 1990 ca o inițiativă politică lansată în Europa, sub forma unei platforme de cooperare în domeniul energetic, acceptată atât de statele din Eurasia, cât și de statele dezvoltate. În 1991 s-a semnat, la Haga, Carta Europeană a Energiei, iar în 1994, la Lisabona, s-au semnat Tratatul Cartei Energiei și Protocolul Cartei Energiei aferent eficienței energetice și aspectelor de mediu.

Cele două documente au fost ratificate de România în 1997. Prevederile Tratatului ating domenii precum tranzitul energiei și al resurselor energetice, protejarea investițiilor, comerțul din domeniul energiei, mecanisme pentru situații de criză, eficiență energetică.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: