O companie letona a creat un beton cu 50% mai rezistent, folosind fonduri europene

Data publicarii: 29-11-2017 | Economie

Trimisul special al AGERPRES, Florin Barbuta, transmite: O companie din Letonia a atras fonduri europene pentru a crea un beton cu 50% mai rezistent si cu 30% mai rapid de instalat, reducandu-se, astfel, emisiile de CO2 cu 40%.

"Avem acum mașini care sunt făcute din materiale compozite. Sunt mult mai ușoare decât erau înainte. Chiar și mașinile normale pe care le conduceți, de aceeași mărime, probabil că erau cu 500 de kilograme mai grele acum 10 ani. Este un avans considerabil. Au devenit mai puternice, mai durabile. Asta se întâmplă peste tot. Referindu-ne la beton, aici nu e mare schimbare (în piață — n. r.). Avem aceste materiale compozite care sunt o combinație între fibre. Ne-am întrebat de ce să nu folosim materiale compozite pentru beton. Așadar, noi le folosim într-o abordare romană, la felul în care gândim betonul. Ne-am gândit la un mod în care să nu se fisureze și astfel folosim tehnologia de fibre. Deci, am luat tehnologia romană, am pus fibre de oțel creând un model nou și așa am făcut acest lucru", a declarat Janis Oslejs, directorul general al Primekss, la un eveniment organizat de investEU. Potrivit acestuia, în timpul Imperiului Roman se făcea un beton foarte bun, care rezista în timp.

"Un beton foarte bun se făcea în timpul Imperiului Roman. Cercetătorii încearcă și astăzi se afle cum era produs. Astăzi, cu tehnologia actuală, industria nu reușește să îl facă la fel de durabil", a afirmat Oslejs.

El a spus că, în opinia sa, când faci beton e ca atunci când faci clătite.

"Există un mod în care mă gândesc la beton și mi se pare că e ca atunci când faci clătite. Când faci clătite folosești făină, pui lichid precum lapte și apă, ouă și zahăr. Calitatea clătitei depinde de proporția materialelor puse, de calitatea făinii și, pentru a ieși cum trebuie, urmărești niște caracteristici cheie precum temperatura, consistența. La beton e la fel. Ai nevoie de ciment, apă, îți trebuie o anumită temperatură, aproape la fel ca la clătite. Trebuie să producem perfect în multe zone, deși e umiditate, o anumită temperatură, pentru că lucrăm la nivel global. Am produs un beton care este cu 50% mai rezistent decât cel tradițional, cu 30% mai rapid de instalat și folosim cu 40% mai puține emisii de CO2", a explicat oficialul Primekss.

Uniunea Europeană a contribuit la acest proiect cu 2,4 milioane euro în perioada 2006 — 2016.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: