S&P a imbunatatit ratingul de tara al Bulgariei la "BBB minus"

Data publicarii: 03-12-2017 | Economie

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit, vineri, ratingul de tara al Bulgariei de la "BB plus" pana la "BBB minus", ca urmare a imbunatatirii indicatorilor externi, cresterii exporturilor si a economiilor populatiei, informeaza Reuters.

S&P a subliniat că în cazul Bulgariei, managementul finanțelor publice a fost unul prudent, în conformitate cu consiliul monetar.

"De acea am decis să îmbunătățim ratingul de țară al Bulgariei la "BBB minus/A-3" de la la "BB plus/B" a informat agenția de evaluare.

În paralel, S&P a revizuit și perspectiva de ating a Bulgariei la "stabilă" de la "pozitivă", adăugând că o nouă îmbunătățire a ratingului ar putea fi decisă în următorii doi ani dacă performanțele fiscale ale Guvernului de la Sofia se vor îmbunătăți peste așteptări. De asemenea, un alt factor care ar duce la o îmbunătățire a ratingului ar fi aderarea Bulgariei la Mecanismul Cursului de Schimb (ERM-2), perioada de doi ani care precede aderare la zona euro.

Joi, Parlamentul bulgar a adoptat un proiect de buget pentru 2018 care prevede un deficit fiscal de 1% din PIB, în condițiile în care țara vecină va cheltui mai mult pentru învățâmânt și salarii. În ceea ce privește 2017, Bulgaria ar urma să încheie anul cu un buget echilibrat.

De altfel, luna trecută, analistul șef pentru regiunea Europei de Est de la Standard & Poor's, Karen Vartapetov, a apreciat că în cazul Bulgariei, creșterea economică nu creează dezechilibre. "Bulgaria face ceea ce spun manualele. Nu vedem acest lucru în alte țări din CEE unde politicile fiscale sunt foarte pro-ciclice", a spus Vartapetov, citând cazul României, Ungariei și Poloniei.

Sursa: Agerpress