Bancile centrale trebuie sa asigure atenuarea turbulentelor de pe pietele financiare (BIS)

Data publicarii: 04-12-2017 | Economie

Marile banci centrale trebuie sa se asigure ca eforturile lor de a majora gradual ratele dobanzilor se dovedesc suficient de eficiente pentru a atenua pietele financiare care deja se confrunta cu turbulente, se arata in cel mai recent raport al Bancii pentru Reglemente Internationale (BIS), transmit Bloomberg si Reuters.

Avertismentul vine după ce investitorii continuă să cumpere masiv acțiuni, încurajați de îmbunătățirea economiei globale și inflația scăzută.

Dar nivelul ridicat al datoriilor, vulnerabilitățile din sistemul financiar și majorarea prețurilor activelor în acest an par să sporească prudența Băncii pentru Reglemente Internaționale.

"Nivelul ridicat al datoriilor, în valută și în monedă locală, încă există. Așa cum sunt supraevaluate și prețurile activelor. Cu cât mai mult continuă perioada de riscuri excesive, cu atât ar putea deveni mai ridicată expunerea bilanțurilor, fiind posibile turbulențe pe termen lung", a afirmat șeful Departamentului economic și monetar al BIS, Claudio Borio.

Îmbunătățirea perspectivelor economiei globale, continuarea măsurilor de relaxare fiscală în Japonia și asigurările oficialilor Fed și BCE privind diminuarea lentă a portofoliului de active explică probabil randamentele încă scăzute. "Poate fi considerată eficientă o înăsprire a politicii monetare dacă se atenuează clar condițiile financiare? Și, dacă răspunsul este nu, ce ar trebui să facă băncile?", se întreabă Borio.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaționale este cea mai veche instituție financiară internațională. BRI este contraparte pentru tranzacțiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI servește și ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituțiile de

Sursa: Agerpress