Georgescu (MCSI): Lucrarile Ro-Net sunt analizate permanent de Ministerul Comunicatiilor; receptii finalizate in doua din sapte zone

Data publicarii: 08-12-2017 | Economie

Activitatea derulata in cadrul proiectului Ro-Net este analizata si urmarita permanent de Ministerul Comunicatiilor, iar in acest context au fost finalizate receptiile in doua dintre cele sapte zone, in paralel fiind deja incepute platile pentru lucrarile incheiate si receptionate, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Dan Georgescu, consilier al ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

"După cum se știe, acest proiect major (Ro-net, n.r.) și foarte important pentru creșterea penetrării internetului în mediul rural din România, în așa-numitele zone albe, a început în perioada de finanțare 2007—2013 și a fost fazat din cauza întârzierii implementării. De la începutul mandatului, domnul ministru Șova și-a propus să găsească soluțiile cele mai bune pentru deblocarea acestui proiect. Astfel, după luarea deciziei de asumare în cadrul ministerului a activității de recepție, s-a trecut urgent la organizarea echipelor și începerea lucrului. Activitatea este analizată și urmărită permanent de conducerea ministerului. În acest fel, prin mobilizarea tuturor specialiștilor din minister, au fost finalizate recepțiile în două dintre cele șapte zone și continuă lucrul în celelalte zone. În paralel au început, deja, și plățile pentru lucrările finalizate și recepționate", a spus Georgescu.

Potrivit oficialului MCSI, proiectul Ro-Net ar urma să fie finalizat la jumătatea anului viitor, iar ministerul de resort a lansat în consultare publică proiectul de ghid pentru o schemă de ajutor de stat destinată operatorilor de comunicații electronice pentru dezvoltarea rețelelor de tip NGN (Next Generation Network, n. r.) și atingerea obiectivelor Agendei Digitale a României.

"Apreciez că proiectul poate fi finalizat la mijlocul anului viitor, astfel încât să deschidem calea noilor proiecte aferente perioadei de finanțare 2014 — 2020. Se cunoaște deja că ministerul a lansat în consultare publică proiectul de ghid pentru o schemă de ajutor de stat destinată operatorilor de comunicații electronice pentru dezvoltarea rețelelor de tip NGN și atingerea obiectivelor Agendei Digitale a României. După încheierea consultării publice și includerea unora din observațiilor primite din piață, ghidul va fi definitivat și proiectul va fi lansat. În același timp, consider că ministerul trebuie să fie pregătit și cu alte variante de rezervă pentru proiecte, în cazul în care nu vor fi depuse suficiente cereri de finanțare. În acest fel, ne vom asigura că banii europeni vor fi absorbiți în totalitate în cursul acestei perioade de finanțare", a subliniat consilierul MCSI.

Ro-Net este un proiect major finanțat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect și împărțirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanțarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ''Ro-Net va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localități identificate ca 'zone albe', iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale, aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice''.

Grație proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum și 8.500 de firme și 2.800 de instituții publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnați să implementeze proiectul, în urma licitației organizate de Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, sunt Telekom Communications și Telekom Mobile.

Sursa: Agerpress