Parlamentarii au adoptat un amendament privind finantarea unui program de cercetare in domeniul nuclear

Data publicarii: 22-12-2017 | Economie

Parlamentarii au adoptat, cu majoritate de voturi, un amendament privind suplimentarea cu 10 milioane de lei a bugetului Ministerului Energiei pentru pentru realizarea în integralitate a Programului Anual de Cercetare RATEN privind "Dezvoltarea suportului tehnic national si cooperarea internationala pentru energetica nucleara".

Conform motivatiei acestui amendament, activitatile de cercetare-dezvoltare, aferente suportului tehnic pentru energetica nucleara, asigura operarea în conditii de siguranta si securitate nucleara a Unitatilor CNE-Cernavoda, aflate în operare, sustinerea aportului la punerea în functiune a Unitatilor 3 si 4. Ele vizeaza contributii tehnico-stiintifice pentru promovarea noului concept de reactori de generatie IV. Amendamentul a fost prezentat de senatorul PSD Serban Constantin Valeca.

Suma ceruta initial era de 27.857.000 de lei. De asemenea, initial s-a propus respingerea amendamentului întrucât se cerea finantarea de la Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, iar acesta se repartizeaza unor Ordonatori principali de credite pe baza de Hotarâre a Guvernului pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute în timpul exercitiului bugetar.

Finantarea pentru acest amendament este tot de la Fondul de rezerva.

Sursa: Agerpress