Jianu: Pentru eficientizarea programului Start-Up Nation este nevoie de alocarea de resurse umane suplimentare la Fondul de Contragarantare

Data publicarii: 23-12-2017 | Economie

Corelarea eficienta între toti actorii implicati în aprobarea dosarelor pentru România Start-Up Nation (SUN) este cel mai important factor pentru eficientizarea rezultatelor acestui program, a declarat pentru AGERPRES, presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

"Pentru eficientizarea programului România Start-Up Nation este nevoie de alocarea de resurse umane suplimentare la Fondul de Contragarantare. Din discutiile purtate cu reprezentantii celor doua fonduri am înteles ca ar exista necorelari. Am impresia ca pe undeva lucrurile se blocheaza. Programul România Start-Up Nation este un program important si este nevoie de o corelare eficienta între toti actorii implicati în aprobarea dosarelor, în succesul programului. Cei de la FNGCIMM sunt chiar de laudat pentru munca depusa", a precizat Florin Jianu.

Conform datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), puse la dispozitia AGERPRES de CNIPMMR, ca urmare a masurilor implementate pâna acum, numarul mediu de solicitari de garantare analizate a ajuns la circa 200 de dosare pe zi, din care aproximativ 40% sunt retrimise la finantatori (banci).

Pâna la data de 21 decembrie 2017, FNGCIMM a aprobat circa 1.500 de garantii pentru beneficiarii Programului SUN, din care 1.000 au fost transmise la banci, iar pentru un numar de 500 de solicitari este asteptata emiterea scrisorilor de contragarantare de catre Fondul Român de Contragarantare(FRC).

Conform datelor, pâna la data de 21 decembrie 2017, bancile au trimis în analiza la FNGCIMM 834 de dosare noi si înca 334 dosare care au fost analizate de banci, astfel ca, la acest moment, la FNGCIMM exista un stoc de 1.164 de solicitari de garantare care urmeaza sa fie analizate în perioada urmatoare.

"În contextul în care finalul anului 2017 se caracterizeaza printr-un grad sporit de concentrare a solicitarilor de garantare în cadrul SUN, pe fondul cresterii presiunii termenelor de implementare a proiectelor finantate prin acest program national, la nivelul FNGCIMM au fost luate unele masuri organizatorice menite sa raspunda fluxului crescut de solicitari, cum ar fi: cresterea numarului de salariati care au ca atributii analizarea solicitarilor de garantare prin ocuparea posturilor vacante în cursul anului 2017; alocarea de personal suplimentar, respectiv cooperarea personalului sucursalelor Iasi si Cluj, cu atributii de analiza si aprobare a solicitarilor de garantare - 3 analisti plus 2 persoane care semneaza la sucursala Cluj, 4 analisti plus 2 persoane care semneaza la sucursala Iasi si un analist detasat de la Filiala Craiova, un total de 8 salariati cu atributii de analiza; acordarea de atributii suplimentare pentru acordarea garantiilor SUN unor salariati care au alte sarcini de serviciu în cadrul directiei de business responsabile", precizeaza reprezentantii FNGCIMM.

Sursa: Agerpress