Alexandru Petrescu: Programul IMM Invest Romania repozitioneaza Fondul National de Garantare a Creditelor in ecosistemul de business

Data publicarii: 29-12-2017 | Economie

Programul de sustinere a întreprinderilor mici si mijlocii, Invest România, va aduce Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii o noua oportunitate de consolidare a rolului de sprijin pragmatic al mediului de afaceri, sustin reprezentantii FNGCIMM, într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

'Lansarea Programului de sustinere a întreprinderilor mici si mijlocii, IMM Invest România, catalizeaza constructiv demersul de repozitionare al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ca element integrant în ecosistemul de business din România. Optimizarea si simplificarea fluxurilor operationale interne, digitalizarea proceselor, precum si alte masuri de îmbunatatire a activitatii, sustin efortul nostru de transparentizare si consolidare a relatiei cu mediul de afaceri. IMM Invest România reprezinta o reala oportunitate de crestere pentru institutia noastra si de diversificare a produselor de garantare pe care le putem oferi antreprenorilor', apreciaza Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM.

În calitatea sa de mandatar al statului român, FNGCIMM va acorda întreprinderilor mici si mijlocii eligibile garantii în nume si cont de stat pentru creditele de investitii sau pentru capital de lucru, în conformitate cu actele normative specifice programului.

Experienta acumulata în derularea programelor guvernamentale - Prima Casa, Prima Masina, Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici si mijlocii, alaturi de resursele operationale existente si de preocuparea constanta de aliniere la bunele practici în domeniul bancar, confirma capacitatea FNGCIMM de a asigura implementarea cu succes a Programului de sustinere a întreprinderilor mici si mijlocii, IMM Invest România.

Ca element de noutate fata de programele anterioare, IMM Invest România acorda facilitati de garantare în cuantum de 80% pentru credite de investitii pentru realizarea de proiecte de dezvoltare sau înfiintare de centre de agrement. Noul program ofera astfel cadrul de reglementare necesar cresterii economice pe criterii de sustenabilitate, în perspectiva unei dezvoltari sectoriale durabile.

Adresabilitatea programului este extinsa pentru beneficiarii eligibili - IMM-urile, inclusiv cele de tip start-up, vor putea opta pentru credite garantate în proportie de 50% pentru capital de lucru si realizarea de investitii pâna la valoarea maxima cumulata de 10 milioane de lei.

Strategia pe termen mediu a FNGCIMM, de diversificare a portofoliului de produse si scheme de garantare destinate sustinerii mediului de afaceri prin trecerea de la o abordare globala la una sectoriala, contribuie astfel la punerea în aplicare a acestei componente semnificative a Programului de Guvernare 2017 - 2020.

Dupa operationalizarea programului, FNGCIMM va demara procesul de selectare a bancilor care îsi manifesta interesul de a participa la program, iar antreprenorii vor putea solicita credite garantate prin IMM Invest România.

Sursa: Agerpress