Doina Pana: Consider ca mi-am indeplinit misiunea - scaderea drastica a taierilor ilegale de arbori din padurile Romaniei

Data publicarii: 04-01-2018 | Economie

Ministrul demisionar al Apelor si Padurilor, Doina Pana, considera ca prin actiunile si masurile concrete luate în domeniul padurilor în cele doua mandate ale sale si prin activitatea sa din Parlament si-a îndeplinit misiunea, respectiv scaderea drastica a taierilor ilegale de arbori din padurile României, respectiv de la 8,8 milioane metri cubi/an - în 2014 - la 0,4 milioane de metri cubi/an în prezent.

"Prin actiunile întreprinse si masurile concrete luate în domeniul Paduri în cele doua mandate ale mele de ministru al Apelor si Padurilor (martie 2014 - decembrie 2014 si 30 iunie 2017 - 3 ianuarie 2018), precum si prin activitatea mea sustinuta în Parlamentul României, consider ca mi-am îndeplinit misiunea: scaderea drastica a taierilor ilegale de arbori din padurile României. Datorita Radarului Padurilor si a sistemului 112 pentru transportul de lemn, instrument pe care l-am implementat în 2014 si a masurilor legislative la care am fost co-initiator, un nou Cod Silvic si o noua Lege a contraventiilor silvice, de la 8,8 milioane mc/an lemn taiat ilegal (conform raportului Curtii de Conturi a României din anul 2014), s-a ajuns la circa 0,4 milioane mc/an", mentioneaza Doina Pana, în concluziile de la finalul raportului sau de activitate.

Tot datorita Radarului Padurilor, precizeaza Doina Pana, care nu permite achizitia de lemn taiat ilegal, s-a ajuns la situatia ca România a devenit din exportator de bustean, importator de bustean. Astfel, România exporta anual circa 0,3 milioane metri cubi si importa peste doua milioane metri cubi.

În plus, sistemul informatic SUMAL functioneaza din 2014, fara întrerupere.

"El a fost dezvoltat în plus, în 2014, fata de cerintele Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn, încât drumul lemnului de când pleaca din padure pâna la destinatarul final (mobila sau iesire din tara) este urmarit în timp real prin intermediul Radarului Padurilor. Este un sistem unic în Europa, posibil în lume, foarte eficient. Un exemplu de foarte buna practica, apreciat public si de Comisia Europeana. Colaborarea cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale creeaza premisele dezvoltarii eficiente a întregului sistem informatic integrat. Toate acestea, coroborate cu dezvoltarea informatica a SUMAL si a Radarului Padurilor, completate de promulgarea noului Statut al personalului silvic, vor conduce, în scurt timp, la diminuarea spre zero a taierilor ilegale în România", sustine Doina Pana.

În raportul sau de activitate, ministrul demisionar al Apelor si Padurilor mentioneaza ca în domeniul padurilor, prin HG 447/2017, s-au acordat compensatii financiare pentru proprietarii de paduri aflate în arii protejate, unde exista restrictii în recoltarea lemnului.

"Este pentru prima data când se corecteaza o mare nedreptate facuta proprietarilor de paduri din zonele protejate, care sunt obligati prin lege sa nu valorifice propriul bun. La finalul anului 2017, s-au înregistrat 586 de cereri pentru obtinerea compensatiilor, dintre care 506 au fost validate ca eligibile. Suma totala platita beneficiarilor, la 31 decembrie 2017, a fost de 17,833 milioane lei. Totodata, s-au acordat despagubiri civile proprietarilor de padure din arii protejate în valoare de 23,3 milioane lei'', afirma Doina Pana.

De asemenea, a decis preluarea în paza a tuturor suprafetelor de padure din România ramase nepazite, indiferent de forma de proprietate si indiferent daca este sau nu cunoscut proprietarul, precum si suportarea de la bugetul de stat a contravalorii acesteia pentru suprafetele de padure mai mici de 30 de hectare - operationalizare Cod Silvic. masura contribuind la reducerea drastica a micului furt.

"MAP a platit pâna la 31 decembrie 2017 suma de 1,743 milioane lei pentru serviciile silvice asigurate pe proprietatile sub 30 de hectare", a subliniat ea.

Doina Pana adauga la bilantul sau faptul ca a adoptat Regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din padurile proprietate publica, prin HG nr. 715/2017 - operationalizare Cod Silvic, prin care s-a stabilit asigurarea, cu prioritate, a lemnului de foc pentru populatie, dar si asigurarea dreptului de preemptiune producatorilor de mobila, fiind încurajata prelucrarea superioara a lemnului în România.

"Este primul an în care un Guvern si-a asumat ducerea la îndeplinire întocmai a prevederilor Codului Silvic. Hotarârea se refera la vânzarea directa, fara intermediari, a lemnului de foc catre populatie si unitatile de interes public local (scoli, gradinite, institutii etc.), din padurile proprietate publica. În acest sens, au fost introduse, în premiera, prevederi care sanctioneaza specula, adica revânzarea materialului lemnos cumparat ca lemn de foc de populatie. În 2017, de la data intrarii în vigoare a acestei prevederi (luna noiembrie), Romsilva a pus la dispozitia populatiei aproximativ un milion de metri cubi de lemn de foc. Începând cu anul 2018, Romsilva va pune la dispozitia populatiei circa patru milioane metri cubi de lemn de foc, anual. Cantitatile mentionate sunt asigurate exclusiv din padurile proprietate publica a statului român.

Tot în mandatul sau, s-a finalizat Strategia nationala forestiera 2017 - 2027, document trimis la Ministerul Mediului pentru procedura de evaluare de mediu SEA, a fost demarata dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL, Radarul Padurilor etc.) în colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, conform protocolului încheiat între Ministerul Apelor si Padurilor si STS.

"S-a finalizat prima etapa a protocolului, respectiv evaluarea sistemului informatic existent si identificarea solutiilor de dezvoltare a acestuia. Pâna la sfârsitul anului 2018, se va finaliza dezvoltarea sistemului, care va fi testat pâna la mijlocul anului 2019, iar de la acea data va deveni perfect operational", afirma Doina Pana.

De asemenea, a fost derulat programul de identificare si punere sub protectie a padurilor virgine si cvasivirgine.

''MAP, prin structurile aflate sub autoritatea sa, a identificat si inclus în Catalogul national al padurilor virgine peste 3.800 de hectare de fond forestier care respecta criteriile prevazute de lege. Specialistii MAP lucreaza la întocmirea caietul de sarcini pentru realizarea unui studiu la nivel national, finantat din Fondul pentru Mediu, prin care se doreste identificarea tuturor padurilor virgine din România si punerea lor sub protectie prin includerea în catalog. Suma destinata finantarii, circa 2,3 milioane de lei, este asigurata prin contractul de finantare pe care l-am încheiat cu Administratia Fondului pentru Mediu", mai spune aceasta.

În domeniul apelor, printre altele, a fost demarata cea de-a doua etapa a proiectului de reconstructie a plajelor. Astfel, Administratia Nationala 'Apele Române' a demarat procedura de licitatie pentru etapa a doua a proiectului de reducere a eroziunii costiere si refacere a plajelor din sudul litoralului, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura din România, din ultimii 27 de ani. Proiectul, finantat din fonduri europene, este programat sa înceapa anul viitor, are o valoare totala de peste 700 de milioane de euro si vizeaza plajele din zonele Edighiol si Periboina (punctele de descarcare la mare a apelor complexului lagunar Razelm - Sinoe), Mamaia Nord, Tomis (protectia costiera între portul Constanta si portul turistic Tomis), Agigea, Eforie (între portul Belona si zona Capul Turcului), Costinesti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia - Venus - Aurora, Mangalia - Saturn si 2 Mai.

"Am derulat actiunile necesare pentru accesarea fondurilor europene pe POIM pentru executia investitiilor în domeniul gospodaririi apelor, conform prioritizarii realizate", subliniaza fostul ministru.

Printre alte activitati întreprinse în mandatul sau de sase luni, Doina Pana a mentionat: începerea etapei a II-a a Programului Control Integrat al Poluarii cu Nitrati, elaborarea Ordonantei de Urgenta nr. 78/2017 privind amendarea Legi Apelor, în conformitate cu directivele UE, întreprinderea de masuri concrete în vederea alinierii la cerintele Comisiei Europene pentru închiderea actiunilor de infringement deschise României (faze pre-contencioase), pe problematica MHC, strategiei marine, ape uzate, dar si elaborarea Ordinului comun cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind închirierea domeniului public al statului, administrat de ANAR, necesar desfasurarii activitatii de piscicultura si alte activitati, reactualizarea HG privind stabilirea zonelor de protectie sanitara si a legislatiei privind exploatarea în siguranta a barajelor si digurilor.

Sursa: Agerpress