FPTR: Peste 167.000 de turisti romani au cheltuit aproape 37 milioane euro de Revelion

Data publicarii: 05-01-2018 | Economie

Peste 167.000 de turisti români au cheltuit în statiunile din tara de Revelionul 2017/2018 aproape 37 de milioane de euro, în crestere cu 11% fata de anul anterior, potrivit unei analize realizate de Federatia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

De asemenea, numarul turistilor a înregistrat în acest an un plus de 5,5%.

"În ciuda faptului ca hotelierii se asteptau ca în acest an, de Revelion, numarul turistilor sa scada comparativ cu anul trecut,
tinând cont de puterea de cumparare mai mica si de faptul ca în aceasta perioada n-a fost zapada, au avut o surpriza placuta, pentru ca statiunile din tara au fost cu 5,5% mai pline decât de Revelionul 2016/2017", precizeaza FPTR într-un comunicat remis AGERPRES.

În opinia prim-vicepresedintelui Federatiei, Dragos Raducan, România se detaseaza de la an la an ca fiind principala optiune de vacanta a turistilor români.

"Fara sa fi devenit, asa cum ne dorim, de altfel, cu totii, o destinatie pe care strainii o iau în calcul atunci când îsi planuiesc vacanta de Revelion, România se detaseaza de la an la an ca fiind principala optiune de vacanta a turistilor români. Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftina decât oriunde în destinatiile concurente si faptul ca este o tara sigura, fac ca numarul de români din statiunile autohtone sa se majoreze constant de la an la an. Cu toate acestea, vremea calda, anormala pentru aceasta perioada, a scazut cererea pentru destinatiile de schi interne si externe", a declarat Dragos Raducan.

Potrivit sursei citate, evenimentele politice, sociale, dar, mai ales, cele economice din ultima parte a acestui an nu au influentat fluxul de turisti români si nu au existat modificari semnificative pentru rezervarile de Revelion în statiunile din tara, comparativ cu anul trecut, lucrurile mergând chiar mai bine per total, desi anumite segmente au scazut.

Datele federatiei arata ca destinatiile cu traditie au fost arhipline, înregistrându-se la nivel national o crestere a numarului de turisti cu 5,5% fata de anul trecut. În continuare, cel mai mare numar de locuri vândute de Revelion se înregistreaza în turismul rural. Astfel, 58.000 de turisti au preferat sa-si petreaca noaptea de Revelion la pensiuni, cu 5,5% mai mult fata de anul trecut. Datorita pachetelor consistente de servicii, în acest segment s-au înregistrat cele mai lungi sejururi, de pâna la cinci nopti.

"Peste 28.000 de români au ales sa petreaca sarbatorile de iarna în statiunile balneare, în scadere cu 3,4%, fata de anul trecut. Scaderi s-au înregistrat si în zonele montane, unde 36.000 de persoane au optat sa-si petreaca vacanta de Revelion la munte, cu 5,5% mai putin fata de anul trecut. Motivul principal pentru aceasta involutie a fost vrema extrem de calda, nespecifica acestei perioade si lipsa posibilitatilor de agrement alternativ sporturilor de iarna", se mentioneaza în comunicatul patronatului din turism.

FPTR precizeaza ca pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale României au platit peste 36.000 de persoane, în crestere cu aproximativ 3% fata de anul anterior. Cresteri s-au înregistrat în Delta Dunarii, dar si pe Litoral, numarul turistilor din aceste destinatii fiind, totusi, foarte mic.

În ceea ce priveste tarifele percepute în perioada sarbatorilor, se constata ca acestea au crescut fata de 2017 cu o medie de 5%.

Astfel, românii au cheltuit peste 172 milioane de lei pentru achizitionarea pachetelor de Revelion în tara, în crestere cu 11% fata de anul anterior. Cele mai cautate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brasov, Paltinis, Rânca, Straja, Calimanesti, Felix si zonele traditionale rurale Bran-Moieciu, Maramures, Bucovina.

Patronatul mentioneaza ca românii care au ales sa îsi petreaca vacanta de sarbatori în strainatate au avut de ales între destinatii de schi si sporturi de iarna, pachete turistice de tip city-break în orase europene si destinatii exotice îndepartate. Chiar daca au beneficiat de un numar mai mic de zile libere, aproape 11.000 de turisti români au apelat la agentiile de turism pentru petrecerea Revelionului în strainatate.

În aceste conditii, numarul celor care au petrecut sarbatorile de iarna în alte tari a crescut cu aproximativ 8% fata de anul 2016, acestia cheltuind cu 13% mai mult fata de anul trecut. Cei mai multi si-au cumparat pachete pentru destinatii de schi si sporturi de iarna în Austria, Franta, Italia si Bulgaria.

"Se mentine, în schimb, un interes scazut pentru destinatii tip city-break,  precum si disparitia solicitarilor pentru tarile din zona Orientului apropiat si mijlociu, compensate de cresterea interesului pentru destinatii îndepartate. Au aparut destinatii noi de Revelion în preferintele turistilor români, precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Dubai. S-a înregistrat un interes crescut pentru Republica Dominicana, Maldive, Singapore, Mauritius si Thailanda", se mai arata în comunicat.

Conform FPTR, pe finalul acestui an s-a mentinut trendul organizarii pe cont propriu a vacantelor, astfel numarul turistilor români care îsi cumpara servicii turistice folosind sisteme de rezervari online este în continua crestere. Acestia rezerva în special bilete de avion si cazari în destinatii externe, renuntând la serviciile de masa si agrement, specifice perioadei.

FPTR precizeaza ca datele furnizate sunt aproximative si au fost obtinute pe baza  estimarilor facute de membrii FPTR si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.

Sursa: Agerpress