Electrica, amendata de Consiliul Concurentei cu circa 11 milioane de lei; compania va contesta amenda in instanta

Data publicarii: 06-01-2018 | Economie

Electrica va contesta în instanta amenda de 10,801 milioane de lei, reprezentând 2,98% din cifra de afaceri totala aferenta anului financiar 2016, aplicata de Consiliul Concurentei, în urma unei investigatii extinse privind comercializarea de contoare si echipamente conexe de masurare a energiei electrice în România, în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada cuprinsa între sfârsitul lunii noiembrie 2008 si finele lunii septembrie 2015.

"La data de 4 ianuarie 2018, societatii energetice Electrica i-a fost comunicata deliberarea Plenului Consiliului Concurentei în investigatia declansata în baza Ordinului nr. 577/23.09.2015 al presedintelui Consiliului Concurentei, extinsa în ceea ce priveste Electrica în data de 28.08.2017, prin care a fost constatata încalcarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996 si ale art. 101 alin. (1) din TFUE de catre mai multe societati, care au comercializat contoare si echipamente conexe de masurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 - 30 septembrie 2015 si de catre Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 - 30 septembrie 2015", se arata într-un raport al companiei, publicat vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Potrivit sursei citate, sanctiunea aplicata Electrica consta într-o amenda în cuantum de 10.800.984,04 lei, reprezentând 2,98% din cifra de afaceri totala realizata în anul financiar 2016.

La stabilirea cuantumului amenzii, se mentioneaza în raport, s-a tinut cont de faptul ca Electrica a colaborat "în mod efectiv si deplin cu Consiliul Concurentei pe parcursul procedurii de investigatie, în afara domeniului de aplicare a politicii de clementa si dincolo de obligatia legala de a coopera si ca pentru prima data se retine calitatea de facilitator în sarcina unei întreprinderi care organizeaza proceduri de achizitie publica".

"Electrica aduce la cunostinta investitorilor si a tuturor celorlalte persoane interesate ca în savârsirea faptelor retinute de catre Consiliul Concurentei nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societatii si nici nu au actionat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne va proceda la adoptarea masurilor legale care se impun. Electrica a aplicat si continua sa aplice o politica de toleranta zero fata de orice încalcari ale legilor în vigoare, inclusiv ale legislatiei concurentei. În acest sens, Electrica a promovat în mod constant, atât în regulamentele si procedurile interne, cât si în relatia cu partenerii de afaceri, cu titlu de principiu, respectarea normelor de concurenta, protejarea concurentei loiale si corectitudinii în afaceri", se spune în documentul postat pe site-ul BVB.

În acest context, compania precizeaza ca va contesta în instanta amenda aplicata de Consiliul Concurentei.

"În contextul în care Electrica a colaborat deplin, dincolo de obligatia legala de a coopera cu Consiliul Concurentei pe parcursul acestei investigatii, în scopul identificarii comportamentelor de natura a afecta societatea, si având în vedere faptul ca Electrica nu este producator de contoare electrice, consideram ca nu se poate retine faptul ca societatea a participat la vreo întelegere de împartire a pietei comercializarii contoarelor si echipamentelor conexe de masurare a energiei electrice din România si, în acest sens, întelegem sa contestam în instanta decizia Consiliului Concurentei", subliniaza Electrica.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: