COTAR: Firmele care ofera aplicatii pentru servicii de taximetrie fac o activitate de dispecerat neautorizata

Data publicarii: 06-01-2018 | Economie

Firmele care ofera aplicatii pentru servicii de taximetrie fac o activitate de dispecerat neautorizata, conform legislatiei românesti, iar protestele vor continua în perioada urmatoare în vederea eliminarii pirateriei din transportul rutier, sustin reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din România (COTAR).

COTAR atrage atentia ca fiecare aplicatie încaseaza lunar 20 de euro de la circa 40.000 de taximetristi din Bucuresti, Ilfov si orasele mari ale României, astfel suma ridicându-se la 800.000 de euro lunar, dar acestia nu platesc aceleasi costuri precum dispeceratele.

"Una dintre firmele care ofera o aplicatie de tip dispecerat a avut initial un dispecerat autorizat, apoi a renuntat la a mai lucra conform legii, dupa ce si-a dat seama ca trebuie sa plateasca lunar circa 40.000 de lei, conform legii, acestea fiind costurile pentru întretinerea unui dispecerat autorizat. Cu alte cuvinte, aplicatiile care ne vorbesc astazi despre minunile tehnologiei si despre grija pentru populatie au încasari de circa 800.000 de euro pe luna si zero costuri, în timp ce dispeceratele autorizate ale firmelor de taxi nu încaseaza bani în plus, dar platesc circa 40.000 de lei lunar, pentru întretinerea birourilor, logistica, personal, taxe si impozite aferente", se precizeaza într-un comunicat al COTAR remis vineri AGERPRES.

În acest context, reprezentantii COTAR sustin ca ar trebui adaugata si problema sociala referitoare la personalul angajat în dispecerate, respectiv 20.000 de oameni.

"Poate ar trebui adaugata aici problema sociala, cu consecinte economice pe termen scurt, mediu si lung, a personalului angajat în dispecerate, adica circa 20.000 de oameni si tot atâtea familii în toata tara si numai în Bucuresti peste 2.000 de familii care acum au surse de venit, dar nu vor mai avea în momentul desfiintarii dispeceratelor autorizate din cauza acestei concurente neloiale. Aplicatiile care acum se plâng de necesitatea de a respecta legea ar putea sa înfiinteze un departament de CSR pentru a ajuta, împreuna cu niste ONG-uri, cele 20.000 de familii si circa 20.000 de copii la integrarea în societate si trimiterea la scoala, cu rechizite cumparate din mila publica, dupa ce parintii vor deveni asistati sociali", se precizeaza în comunicat.

Presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, afirma ca aplicatiile vor putea fi folosite în continuare, dar oricine va dori sa faca aceasta forma de business va trebui sa respecte legea, adica sa se autorizeze ca oricare alt dispecerat si sa plateasca aceleasi costuri.

"Avem în Bucuresti peste 8.000 de taximetristi din Ilfov, peste 15.000 de soferi UBER, TAXI FY si BLA BLA CAR, în afara de cei 10.200 autorizati în Capitala, ceea ce nu este corect pentru taximetristii autorizati în Bucuresti. Aplicatiile se vor putea folosi în continuare, dar oricine va dori sa faca aceasta forma de business va trebui sa respecte legea, adica sa se autorizeze ca oricare alt dispecerat si, pe cale de consecinta, sa plateasca aceleasi costuri. Dispecerizarea este prevazuta în lege. Aplicatiile care pretind ca sprijina populatia uita sa spuna ca nu o fac nicidecum gratuit, pentru ca încaseaza 20 de euro pe luna de la fiecare taximetrist, adica de la peste 40.000 de taximetristi sau 'soferi' din Bucuresti, Ilfov, din toata tara, dar nu respecta legislatia care reglementeaza functionarea dispeceratelor. Cât timp în România orice activitate neautorizata este drastic sanctionata, nu putem întelege de ce platformele digitale si aplicatiile pot functiona si încasa sute de mii de euro lunar în afara legii, fara sa fie deranjate de autoritati. Dupa aceste argumente, care sunt, deci, grupurile de interese?', a declarat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.

În context, COTAR anunta ca va continua protestele în perioada urmatoare, în vederea eliminarii pirateriei din transportul rutier.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: