Morariu (Eximtur): Voucherele de vacanta acordate bugetarilor vor sustine circulatia turistica in Romania

Data publicarii: 08-01-2018 | Economie

Introducerea sistemului voucherelor de vacanta pentru angajatii din sistemul bugetar va conduce la sustinerea circulatiei turistice în România si va avea un efect multiplicator în industria de profil, declara într-un comunicat de presa, transmis duminica AGERPRES, Lucia Morariu, presedintele fondator al Eximtur, companie afiliata la reteaua globala de travel management - Uniglobe Travel International.

'Apreciem introducerea sistemului voucherelor de vacanta pentru angajatii din sistemul bugetar ca fiind o masura exceptionala de sustinere a circulatiei turistice în România. Acordarea în suma limitata, si anume 1.450 de lei/persoana, va conduce la largirea bazei de beneficiari ai voucherelor, dar si la un efect multiplicator, deoarece se va adauga resursa financiara proprie pentru petrecerea vacantei cu familia în România. Este cel mai important sprijin acordat în ultimii ani turismului românesc si apreciem o crestere importanta în 2018 pe toate segmentele în turismul intern', a subliniat Morariu.

La jumatatea lunii decembrie 2017, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a afirmat ca voucherele de vacanta vor putea fi acordate de catre orice institutie publica, începând de la 1 ianuarie 2018, iar pentru acest lucru sunt bugetate 1,7 miliarde de lei.

"Voucherele de vacanta sunt bugetate si se vor acorda tuturor celor care sunt angajati în sistemul public. De la 1 ianuarie 2018 aceste vouchere vor putea fi acordate de orice institutie publica si sunt bugetate 1,7 miliarde de lei pentru acest lucru. Ordonanta de Urgenta 46/2017 prevedea ca, în perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018 se va acorda o indemnizatie sau o prima de vacanta sub forma de vouchere în valoare de 1.450 de lei. Acestea se vor acorda sub forma tiparita sau în format electronic. Exista si varianta ca de la 1 decembrie 2018 sa se schimbe metodologia de acordare", a sustinut Dobre, în cadrul dezbaterilor din comisiile de buget-finante din Parlament

Pe de alta parte, conform datelor Eximtur, vânzarile companiei de calatorii au depasit 55 de milioane de euro, în 2017, în crestere cu aproximativ 15% fata de anul anterior. De asemenea, serviciile oferite prin diviziile specializate - business travel si organizare evenimente, leisure si incoming - au avut ca beneficiari peste 250.000 de clienti, iar valoarea biletelor de avion vândute a crescut la 22 de milioane de euro.

Anul trecut, peste 95.000 de turisti au optat pentru destinatii autohtone, mai multi cu peste 20% în comparatie cu anul 2016, vânzarile de vacante în statiuni balneare, montane si în Delta Dunarii cunoscând cea mai dinamica crestere, de peste 50%, cu un volum de vânzari ce a depasit sase milioane de euro.

"Cu o traditie recunoscuta în oferta pentru litoralul românesc, Eximtur a înregistrat pentru aceasta categorie de destinatii vânzari de peste 10 milioane de euro, în crestere cu 11% fata de 2016. Cererile pentru statiunile Venus, Eforie Nord si Jupiter au crescut cel mai mult, datorita unitatilor hoteliere modernizate si transformate în complexuri all inclusive. Pentru o vacanta în România, un turist a platit anul trecut, în medie, 157 de euro. În 2017, specialistii în turism extern ai Eximtur au readus în atentia turistilor destinatii precum Tunisia, Bora Bora sau Zimbabwe. Grecia si Turcia au ramas, totusi, principalele destinatii externe cerute, Turcia cunoscând o revenire semnificativa în 2017. Cipru a fost cea mai dinamica destinatie de litoral extern, sustinuta de zborurile companiilor aeriene nou introduse catre aceasta destinatie, din Bucuresti si Cluj-Napoca, si cu impresii foarte bune de la clienti cu privire la conditiile de clima, mare si servicii hoteliere. Dintre orasele europene, Londra a fost principala capitala vizitata de turistii nostri leisure, interesul fata de aceasta destinatie crescând considerabil dupa anuntarea Brexit. Destinatii precum Egipt, SUA, Danemarca sau Africa de Sud au înregistrat, de asemenea, o dinamica deosebita. În total, 40.000 de turisti Eximtur au ales sa îsi petreaca concediul în strainatate, valoarea medie a pachetului/turist fiind de 368 de euro", se mentioneaza în comunicatul citat.

Compania a ajuns în prezent la 170 de angajati si a finalizat implementarea prevederilor OUG nr. 82/2017 coroborata cu OUG nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, mentinând, de la 1 ianuarie 2018, salariile nete ale tuturor angajatilor.

Eximtur a fost înfiintata în anul 1993 si detine, în prezent, 24 de agentii proprii si francizate, în 18 orase din România. Activitatea companiei este organizata în patru divizii: business travel si organizare evenimente, leisure travel, incoming si scoala de turism.

În anul 2017, compania a platit statului român taxe si impozite în valoare de peste un milion de euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: